Hanikka

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Hanikka on nykyisessä kaupunkinimistössä suurkorttelin nimi Soukan kaupunginosassa, Soukanniityn itäpuolella. Alueella on noin 1960 alkunsa saanutta pientaloasutusta. Kadunkin nimenä on lyhyesti Hanikka.

Hanikka merkittiin 1909 maarekisteriin tilannimenä. Kaitansista erotettuun tilaan kuului tasan 100 hehtaaria maata Kaitvikenin eteläpuolella. 1904 merkittiin karttaan nimi Hanikka uddHanikka oli perimätiedon mukaan aiemminkin tunnettu alueen ja torpan nimenä. Kaitvikeniin pistävässä pienessä niemessä olleet Hanikan kalastustorpan rakennukset ovat hävinneet.

Nimi Hanikka on suomalaisperäinen ja sekä suomenkielisten että ruotsinkielisten käyttämä. Sen taustaa tai ikää ei tiedetä tarkemmin, mutta se lienee ollut 1900-luvun alussa vielä melko nuori nimi. Se saattaa perustua johonkin henkilönnimeen. Rannikon ja saariston paikannimistä on enemmän tietoja kirjassa Saaristo-Espoo.

Alueen asemakaavassa on myös puistonnimet Hanikka ja Hanikanranta. Laajan Hanikan tilan etelälaidalta lohkotuille tonteille vievällä tiellä on asukkaitten itse antama nimi Meri-Hanikka.

(Viikon nimi 13/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)