Hakalanmäki

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kauklahden aseman eteläpuolella, nykyisessä Lasihytin suurkorttelissa sijaitsevaa mäkeä on 1900-luvulla kutsuttu nimellä Hakalanmäki. Mäellä on ollut Hakalan talo, joka on jo hävinnyt kokonaan. Mäennimi ja talonnimi eivät ole 1900-luvun alkua vanhempia, sillä niiden taustalla on sukunimi Hakala, jota ei täällä ole sitä ennen esiintynyt. Tiilitehtailija Petteri Hakala oli ostanut täältä silloisesta Kurtbyn kylästä tilan ja perusti paikalle tiilitehtaan 1900-luvun alkuvuosina. Perustamisvuosi oli joidenkin tietojen mukaan 1904. Tiilitehtaasta on käytetty ainakin nimiä Kurtby Tegelbruk W. Hakala ja Hakalan Tiilitehdas Oy. Tehdas toimi 1930-luvun lopulle asti. Se sijaitsi mäen luoteisella juurella, nykyisten kadunnimien mukaan osoitteessa Lasihytti 1. Tiilitehtaan paikka ja osa mäestä ovat nykyisin Lumenen tehdasaluetta.

Mäki on melko korkea ja laaja, ja varsinkin entisaikoina se on ollut maisemassa hyvin erottuva. Mäellä on sijainnut Kurtbyn kylän vanhin kyläntontti.

Mäennimestä Hakalanmäki on tallennettu tieto Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen nimiarkistoon. Nimi on ollut seudun suomenkielisten asukkaiden käytössä, ja vanhat paikkakuntalaiset voivat vieläkin käyttää nimeä. Ei ole tiedossa, onko nimellä ollut ruotsinkielistä vastinetta.

(Viikon nimi 2/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)