Finnoonniitty – Finnoängen, Finnoonympyrä – Finnorondellen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Finnoonniitty – Finnoängen

Osa-alueennimi  Finnoo  tarkoittaa pitkänomaista aluetta Finnoonniitystä Finnoonsatamaan Länsiväylän molemmin puolin. Pienemmän alueen nimi  Finnoonniitty  tarkoittaa Finnoon pohjoisosaa, jossa on ollut laajoja niittyjä, ja on osin vieläkin niittymäistä viheraluetta. 

Finnoonniitty – Finnoängen  on käytössä alueennimenä vuodesta 1985. Nimi on ollut merkittynä Espoon opaskarttaan vuoden 1986 painoksesta lähtien.  Finnoonniitty  on alueella myös kadunnimenä ja puistonnimenä. 

(Viikon nimi 45/2012. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Finnoonympyrä – Finnorondellen

Vilkkaaseen Finnoontien, Finnoonsillan, Kuitinmäentien ja Martinsillantien risteykseen on valmistumassa (tilanne 2005) liikenneympyrä, joka espoolaisten liikkumisen kannalta keskeisenä paikkana tarvitsee nimen.

Nimen Finnoonympyrä – Finnorondellen kantanimenä on alueennimi Finnoo – Finno, joka tulee vanhasta kylännimestä. Ruotsinkielistä alueennimeä on kirjoitettu toisinaan myös Finnå, ja myös suomenkielisen vastineen käyttö on kahtalaista: Finnoo-mukaelman rinnalla on 1960-luvulla muodostettu käännösvastine Suomenoja.

Alueennimeen perustuvien tienoon kaavanimien osana käytettäväksi on valittu lyhyempi ja alkuperäiselle nimelle uskollisempi Finnoo. Lyhyt kuja risteyksen vieressä on Finnoonristi – Finnokorset, Länsiväylän liittymä on Finnoonsolmu – Finnoknuten, silta on Finnoonsilta – Finnobron ja puisto sen eteläpuolella on Finnoonmäki – Finnobacken. Pohjoisesta tuleva päätie on Finnoontie – Finnovägen ja sen varren suurkortteli on Finnoonniitty – Finnoängen.

(Viikon nimi 38/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)