Finnoo – Finno

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Finnoo – Finno on Nöykkiön ja Kaitaan kaupunginosiin ulottuva osa-alue. Sen nimi perustuu vanhaan kylän- ja kartanonnimeen Finno. Finnoon ja viereisen Mårtensbyn alueella on ollut asutusta jo 1000-luvun alusta lähtien. Se on ollut Espoon etelärannikon vanhinta kyläasutusta.

Lahden rannikon asutuksen on arveltu olleen alkuaan suomenkielistä, ja lahden ja sen rannan kylän nimi Finnevik ja myöhemmin Finno on peräisin naapurikylien ruotsinkielisiltä asukkailta. Kylällä on todennäköisesti ollut alkuaan suomenkielinen nimi, mutta se on kadonnut historiaan Finnevikin ja Finnon yleistyessä ja asutuksen ruotsalaistuessa.

1600-luvulta lähtien koko Finnon kylä kuului yhteen maatilaan, Finnon ratsutilaan, joka tunnettiin myöhemmin Finnon (eli Finnoon) kartanona. Kartanon rakennuksia ei enää ole.

Finnon suomenkielinen vastine on ollut vanhastaan Finnoo, mistä löytyy merkintöjä jo ainakin 1800-luvulta. 1960-luvulla muodostettiin vastine Suomenoja, jota käytettiin pitkään rinnan Finnoon kanssa. Silloin ajateltiin, että Finnon taustalla olisi ollut jokea merkitsevän å-sanan sisältävä Finnå-muoto. Sittemmin virallisessa nimistössä ollaan palattu käyttämään vanhempaa Finnoo-nimeä.

Nimiartikkeleita Finnoosta

Finnevikinsilta – Finneviksbron

Finnoonniitty – Finnoängen

Finnoonympyrä – Finnorondellen

Peijinkuja – Pejgränden

Pirisaari – Birisholm

Rusthollarinkatu – Rusthållargatan

Ryssjeholmen