Fågelberget

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kallionnimi Fågelberget tarkoittaa Nöykkiön vesitornilta luoteeseen olevaa kohoumaa. Nimi sisältyy Kurt Zilliacuksen 1969 seudun kanta-asukkaita haastattelemalla keräämään paikannimikokoelmaan. Nimi on myös 1930-luvun topografikartassa ja sen jälkeen painetuissa peruskartoissa. Ei ole tiedossa, kuinka pitkään nimi on ollut olemassa ennen näitä 1900-luvun tietoja. Myöskään nimen taustasta ei ole tallennettu tietoja. Sen synty saattaa liittyä linnunmetsästykseen, mutta voi nimellä olla jokin muukin alueen linnuista saatu nimeämisperuste.

Lähistön nykyiseen kaupunkinimistöön ei ole muodostettu esimerkiksi kadun- tai puistonnimiä tämän kansanomaisesti käytetyn kallionnimen Fågelberget mukaan, koska liian samankaltaisia nimiä on Lintuvaarassa (Lintuvaara – FågelbergaLintuvaarantie – Fågelbergavägen) ja myös Vantaan Martinlaaksossa (Lintukallionkuja – Fågelbergsgränden).

Sammalvuoren metsäalueen muita vanhoja kallionnimiä ovat Kittelberget alueen pohjoisosassa ja Bredberget alueen lounaisosassa.

(Viikon nimi 51/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)