Espoonlahti – Esboviken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Lahdennimeä Esboviken on käytetty 1800-luvulta lähtien ja sen suomenkielistä käännösvastinetta Espoonlahti ainakin 1930-luvulta alkaen.

Alueennimenä Espoonlahti – Esboviken on nuorempi. Nimeä aiottiin aluekeskuksen nimeksi 1960-luvun lopulta lähtien, ja siitä suunniteltiin myös suuralueennimeä. 1976 tuli käyttöön virallinen kaupunginosannimi Espoonlahdenranta – Esboviksstranden. Espoonlahden seudun käsittävästä suuralueesta tuli Suur-Espoonlahti – Stor-Esboviken. Suuralueennimi Suur-Espoonlahti on lähinnä vain virallisessa käytössä, sitä ei juuri käytetä puheessa.

Kaupunginosan nimi muutettiin 1980-luvun alussa lyhempään muotoon Espoonlahti – Esboviken.

Alueennimen Espoonlahti monenlainen käyttö

Espoonlahti on suuralueensa keskus. Usein keskusalueen nimeä käytetään kahdella tai useammallakin tavalla, toisinaan tarkoittamassa suppeampaa ja toisinaan laajempaa aluetta. Niinpä myös aluennimi Espoonlahti voi tarkoittaa

a) pelkkää Espoonlahden keskusta

b) hallinnollisten kaupunginosanrajojen mukaista Espoonlahden kaupunginosaa (johon kuuluvat myös Laurinlahti ja Kivenlahti)

c) Espoonlahden kaupunginosaa lähistöineen (mm. Soukka) tai laajimmillaan koko Suur-Espoonlahtea.

Virallisimmissa yhteyksissä käytetään virallisia alueennimiä: osa-alueennimeä Espoonlahden keskus, virallisen kaupunginosan nimeä Espoonlahti ja suuralueen nimeä Suur-Espoonlahti, mutta muissa yhteyksissä alueennimeä Espoonlahti käytetään vapaammin.

(Viikon nimi 2/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)