Bondas

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Bondas  oli yksi keskiaikaisen Mårtensbyn kylän taloista. Se on yleinen ruotsinkielinen talonnimi ja pohjautuu henkilönnimeen Bonde. Nimi on syntynyt keskiajalla, ennen 1500-lukua. Mårtensbyssä oli vuonna 1540 kuusi taloa, mutta 1600-luvulla niiden määrä väheni neljään. Bondaksen lisäksi säilyneet kantatalot olivat Hannus, Pej ja Lapi.

Hannus ja Bondas tunnetaan edelleen tilanniminä; 1900-luvulta lähtien Bondaksella on ollut rinnakkaisnimi MaijalaHannus on myös alueen nimi ja monen kadun- ja maastonimen alkuosa: Hannuksentie, Hannuksenpelto, Hannusjärvi. Käytössä olevia Bondas-alkuisia nimiä ovat alueennimi Bondaksenmäki – Bondasbacken ja maastonimi Bondasbergen.

Bondas-nimen pohjalta on 1970–80-luvuilla suunniteltu joukko kadunnimiä, joissa Bondas (äännetään ”bundas”) on suomalaistettu Puntala-asuun: PuntalanrinnePuntalanmetsäPuntalanranta. Näitä nimiä ei kuitenkaan ole otettu käyttöön.

Kadunnimen Puntalanrinne sijaan on jäänyt käyttöön nimi Kielotie alueen kukka- ja kauppapuutarhateeman mukaan. Puntalanmetsä- ja Puntalanranta-nimien tilalla kadunniminä ovat Hannusmetsä ja Hannusranta.

Uudessa Hannuksenpellon nimistösuunnitelmassa on ulkoilutien nimi Bondaksenrinteenpolku – Bondasbrantsstigen, jonka perustana on kallioalueen nimi Bondasbergen ja sijainti jyrkän kallionrinteen alla. Nimi liittyy myös rauenneeseen kadunnimiehdotukseen Puntalanrinne – Bondasbranten. Ulkoilutiennimen alkuosassa tilannimeä Bondas ei ole kuitenkaan enää muutettu suomalaisasuiseksi, koska Bondaksesta ei ole koskaan käytetty suomalaisnimeä Puntala.

(Viikon nimi 26/2012. Riikka Tervonen, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)