Bodom

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Surullisenkuuluisan Bodomin kaupunginosan nimi on lähtöisin kylän nimestä Bodom. Sana bodom on monikon datiivi ruotsin sanasta boda, ’vaja, aitta, puoti’, eli sen merkitys on ’vid bodarna’, minkä arvellaan viitanneen kylän sijaintiin lähellä Bodominjärven ranta-aittoja. Nimen vanhoja kirjoitusasuja ovat esimerkiksi Boda (1492) sekä Bodaby (1541), suomenkielisiä ääntämisasuja taas puudum ja puutumi. Nykyään nimi äännetään buudom.

Nimen Bodom suomennokseksi on ehdotettu 1960-luvulla Aittarantaa, Aittalaa, Majalaa ja Puotista. Espoon kadunnimitoimikunta hyväksyi Valtionarkiston ehdotuksen Puotinen, ja maanmittaushallitus vahvisti sen vuonna 1965. Puotinen olikin käytössä rekisterikylännimenä vuosina 1965–2007, 1980-luvulla muutamien vuosien ajan myös kaupunginosannimenä.

Bodomin kartano.

Vuonna 1540 Bodomin kylässä oli neljä taloa, joiden nimet olivat Bodom, Smeds, Keppers ja Jork. Bodom ja Smeds ovat edelleen olemassa. Nykyisiä alueennimiä Bodomissa ovat Kivipylväänpuisto, Maarinpuro, Näsiniemi, Rajanummi ja Vihermäki. Kivipylväänpuiston nimi perustuu alueella olevaan vanhaan kiviseen opastepylvääseen, muut taas ovat siirrynnäisiä lähistön ruotsinkielisten viljelys- ja luonnonpaikkojen nimistä. Alueella on mahdollisesti ollut suomenkielisiä paikannimiä ennen noin 1400-luvulla tapahtunutta ruotsalaisten uudisasukkaiden levittäytymistä Bodominjärven ympäristöön.

Nimiartikkeleita Bodomista

Bosmeds

Bosmedsinkuja – Bosmedsgränden

Eskaksenmäki – Eskasbacken

Kivipylvääntie – Märkesstensvägen