Blominmäki – Blombacken, Blomintie – Blommens väg

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Blominmäki – Blombacken

Blominmäki – Blombacken on pieni asuinalue – niin sanottu suurkortteli – Kehä III:n pohjoispuolella Mynttilän länsiosassa. Blominmäen asuntokadut ovat Blomintie – Blommens vägBlominkuja – Blommens gränd ja Blominmäki – Blombacken.

Nimien taustalla on vanha torpannimi Blommens torp. Torpan, sittemmin itsenäisen tilan, sijaintipaikka on Blomintien pohjoispäässä. Torpannimi tulee siitä, että aikoinaan asukkaana oli nimellä Blommen kutsuttu torppari. Kutsumanimi Blommen tulee hänen sukunimestään Blom. Suomenkielisen nimen Blominmäki suositettava ääntämys on "bluminmäki" (tai "blumimmäki").

Alueennimi ja kadunnimet on suunniteltu 1975. Kadunnimet ovat olleet Espoon opaskartassa vuodesta 1976 ja alueennimi vuodesta 1980.

(Viikon nimi 38/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Blomintie – Blommens väg

Mynttilän kadunnimi Blomintie – Blommens väg perustuu vanhaan torpannimeen Blommens torp. Torppa kuului Gumbölen kylään. Blom-niminen torppari tunnettiin kutsumanimellä Blommen.

Kadunnimi on suunniteltu 1975, ja se on ollut Espoon opaskartassa vuodesta 1976. Blomintien sivukujat ovat Blominkuja – Blommens gränd ja Blominmäki – Blombacken. Blominmäki on käytössä myös alueennimenä.

Blomintien ja Blominkujan ruotsinkieliset nimet olivat aluksi muodoissa Blomvägen ja Blomgränden, mutta 2004 ne muutettiin asukkaiden aloitteen perusteella muotoihin Blommens vägBlommens gränd, jotka ovat paremmin torpannimen mukaisia. Lisäksi näin vältettiin sekaantumisvaara Vantaan kadunnimien Kukantie – Blomvägen ja Kukankuja – Blomgränden kanssa. Espoon alueennimen ja kadunnimen Blominmäki ruotsinkielinen vastine päätettiin kuitenkin säilyttää jo vakiintuneessa muodossa Blombacken.

(Viikon nimi 39/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)