Asgård

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kauklahden länsiosassa Hansavalkaman ja Kuninkaankartanon alueilla on muutamia kaavanimiä, joiden aihe on saatu skandinaavisesta tarustosta. Asemakaavassa on nimet Valhallantie – Valhallavägen (katu), Valhallankulma – Valhallahörnet (risteys), Frejankuja – Frejagränden (katu), Midgårdinpolku – Midgårdsstigen (ulkoilutie), Asgård (katu), Idavallen (pallokenttä) ja Aasapolku – Asastigen (ulkoilutie).

Nämä nimet on suunniteltu 2004–2006 ja vahvistettu Hansavalkaman asemakaavassa 2007 ja Kuninkaankartano II:n asemakaavassa 2008. Kadunnimi Asgård otettiin osoitekäyttöön 2008. Vuonna 2011 katu on rakennettu vasta eräiltä osiltaan.

Uusi pääkatu Valhallantie – Valhallavägen kulkee Valhallan nuorisoseurantalon ohi. Talo on rakennettu 1925, mutta tilannimi (muodossa 'Wallhalla') on merkitty maarekisteriin jo 1912. Valhallan mallin mukaan pohjoismaisesta mytologiasta on otettu nimi Asgård Valhallan länsipuoliselle kadulle. Kadusta pohjoiseen lähtevä ulkoilutie on Aasapolku – AsastigenAsgård on taruston jumalien (aasojen) asuinsija, jossa sijaitsevat mm. mahtijumala Odenin asumus Valhall eli Valhalla ja syvänvihreä kisailukenttä Idavallen. Taruissa silta yhdistää Asgårdin ihmisten maailmaan Midgårdiin, jonka mukaan on nimetty ulkoilutie Midgårdinpolku – Midgårdsstigen. Föreningshuset Valhallan vastapäisellä kujalla on saman aihepiirin nimi Frejankuja – Frejagränden. Niiden eteläpuolinen risteys on nimeltäänValhallankulma – Valhallahörnet.

Suunniteltaessa nimeä Valhallan länsipuoliselle kadulle harkittiin myös muun muassa nimiä Asgårdintie – Asgårdsvägen ja Asgårdinkuja – Asgårdsgränden, mutta koska Asgård on tyypiltään monien espoolaisten ja uusmaalaisten paikannimien kaltainen, sen katsottiin soveltuvan käytettäväksi tässä paikassa kadunnimenä myös sellaisenaan, lyhyessä muodossa, kun kyseessä on suhteellisen lyhyt asuntokatu.

(Viikon nimi 39/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)