Anninsilta – Annisbron

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Anni Collan oli merkittävä hahmo Leppävaaran seudun elämässä 1900-luvun alkupuolella. Hänen elämäntyöllään oli myös suuri vaikutus koko Suomessa naisvoimistelutoiminnassa ja partioliikkeessä. Näistä ansioista hänelle on haluttu antaa muistonimi hänen pitkäaikaisella asuinseudullaan Leppävaarassa.

Voimistelunopettaja, kouluneuvos ja kuulu naisvoimistelun edistäjä Anni Collan (1876–1962) asui Albergan kartanolta Tarvaspään suuntaan sijainneessa huvilassaan noin 1910–1930. Huvila on sittemmin purettu Turunväylän leventämisen vuoksi.

Leppävaaran keskuksen asemakaavoituksessa nimistönsuunnittelija Marja Viljamaa-Laakso piti mielessään Anni Collanin. Ensin 1980-luvulla oli ehdolla kadunnimeksi Anni Collanin kuja, mutta katu jäi lopulta pois kaavasta.

Leppäviidan ekologisessa hengessä suunnitellun korttelin asemakaavaan annettiin 1990-luvun lopussa Leppävaaran merkkinaisten muistonimiä Agnes Lundellille, Elli Tompurille ja Anni Collanille. Tämä asemakaava myös vahvistettiin, ja korttelin rakentamisen myötä Anni Collan sai kaksi muistonimeä.

Annintanhua – Annistået on pihakatumainen korttelinsisäinen ajoyhteys Leppäviita-nimiseltä kujalta etelään Leppäviidanpuistoon. Kevyenliikenteensilta Anninsilta – Annisbron johtaa puron yli Leppäviidanpuistossa, Annintanhuan eteläpäässä.

(Viikon nimi 14/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)