Alskär

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon ulkosaaristossa Kopplornan eteläpuolella on parinsadan metrin mittainen pieni kallioinen ja puitakin kasvava saari nimeltä Alskär. Tietoja saaristonimistä on kirjassa Saaristo-Espoo, johon Kurt Zilliacus on kirjoittanut oman lyhyen artikkelin myös Alskäristä. Siitä ilmenee, että nimi on ollut käytössä ainakin jo 1600-luvulla (tallennettu silloiseen asiakirjaan muodossa Ahlskiär). Nimi ilmaisee, että luoto on nimenantoaikaan ollut lepikkoinen (al 'leppä'). Ääntämys: "aalšäär".

Sana skär merkitsee 'melko paljasta kallioluotoa'. Zilliacuksen mukaan isoilla saarilla on Uudenmaan rannikolla tavallisimmin ö-loppuisia ja pienemmillä holm-loppuisia nimiä, mutta ulkosaaristossa on pienehköjä saaria tai isonpuoleisia luotoja, joilla on skär-loppuinen nimi.

Eija Kämäräisen 1973 espoolaisia haastattelemalla keräämän nimikokoelman mukaan ruotsinkielinen nimi Alskär on vakiintunut suomenkielistenkin veneilijöiden ja kalastajien käyttöön. Nimilippu kertoo senkin, että saaren rantavedet tunnetaan varsin kalaisiksi.

(Viikon nimi 21/2006. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)