Aleksanterintammi – Alexanderseken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Träskändanpuiston portilla, Lippajärventien, Kolkekannaksentien ja Träskändan puistotien risteyksessä kiertoliittymän keskelle istutettiin nuori tammi 2005. Tammelle ja myös kiertoliittymälle annettiin nimi Aleksanterintammi – Alexanderseken sen muistoksi, että keisari Aleksanteri II vieraili Träskändan kartanossa 1863.

Espoon kaupunki istutti tammen tälle arvokkaalle ja näkyvälle paikalle Träskändan kartanon läheisyyteen 80 vuotta täyttäneen Puutarhaliiton ja 70 vuotta täyttäneen Kaupunginpuutarhurien seuran juhlavuonna 2005.

Aurora Karamzin omisti kartanon 1800-luvulla yli 50 vuoden ajan. Suurimman osan siitä ajasta hän myös asui siellä ja vaikutti monin tavoin seudun kehittymiseen. Hänen mukaansa on annettu useita muistonimiä, muun muassa kadunnimet AuroranporttiAuroranmäki ja Aurorankuja. Lisäksi lähistöllä on sekä Auroran koulu että Karamzinin koulu.

Merkittävä tapaus kartanon historiassa oli Aleksanteri II:n vierailu Aurora Karamzinin emännöimään Träskändaan 1863. Ohjelmassa oli metsästysretki ja puutarhajuhlat. Aleksanteri ampui manner-Euroopasta varta vasten kartanonpuistoon tuodun saksanhirven. Sen kunniaksi tuolloin istutettu tammi tunnetaan nimellä Keisarintammi – Kejsarens ek. Uudempi nimi Aleksanterintammi haluttiin muodostaa tämän nimen pariksi.

(Viikon nimi 40/2005. Muokattu 2016. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)