Alberganesplanadi – Albergaesplanaden, Alberganpromenadi – Albergapromenaden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Alberganesplanadi – Albergaesplanaden

Leppävaaran keskuksessa Ratsutorilta etelään johtava leveä puistokatu sivuaa Albergan kartanon puistoa. Katu on nimeltään Alberganesplanadi – Albergaesplanaden. Kaupunkisuunnittelukeskuksen nimistöryhmä suunnitteli 1992 tämän nimen kuten kaava-alueen muunkin nimistön. Asemakaava vahvistettiin 1994, ja nimi tuli käyttöön 1995.

Katu ja sitä reunustavat talot on rakennettu 1990-luvulla, mutta nimi periytyy arkkitehti Bertel Jungin 1926 tekemästä Leppävaaran asemakaavasta, jonka ytimenä oli mahtava puistoakseli rautatieaseman ja kartanon välillä. Esplanadin nimenä on Jungilla Alberganpuistikko – Albergaesplanaden.

Jung suunnitteli kartanosta raatihuonetta, mutta hänen kaavaansa ei toteutettu.  Nykyinen Alberganesplanadi sijaitsee vähän lännempänä ja etelämpänä kuin Jung kaavaili.

Nimi Alberganesplanadi kirjoitetaan yhteen, koska loppuosana oleva sana esplanadi on yksiosainen appellatiivi (vaikkakin pitkähkö ja vierasperäinen) ja käyttäytyy nimenosana kuten tie tai katu. Mahdollisia ääntämyksiä ovat "aalbärjanesplanadi" ja "aalberganesplanadi". Suomenkielisessä nimessä alkuosana on Alberga (eikä Leppävaara), koska nimi perustuu Albergan kartanoon (eikä Leppävaaran kaupunginosaan).

(Viikon nimi 50/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Alberganpromenadi – Albergapromenaden

Alberganpromenadi – Albergapromenaden on kevyen liikenteen tie, joka johtaa Leppävaaran asemalta kohti Albergan kartanoa. Nimi on suunniteltu 1990-luvulla, vahvistettu asemakaavassa 2002 ja otettu käyttöön ensimmäisellä osuudella 2004. Vuodesta 2010 nimi lähtien nimi on käytössä koko reitillä Leppävaaranaukiolta aina kartanolle asti.

Nimen alkuosa tulee Albergan kartanon nimestä. Loppuosana on sana promenadi, joka merkitsee mm. 'kävelytietä' ja 'julkista kävelypaikkaa'. Tämän sanan valinta nimen loppuosaksi viittaa kartanon historiaan.

Alberganpromenadi – Alberbapromenaden muodostaa nimenä ja kulkureittinä parin vähän lännempänä olevan Alberganesplanadi – Albergaesplanaden -nimisen samansuuntaisen puistokadun kanssa.

(Viikon nimi 36/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)