Alajuoksu – Nedre loppet

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Niipperin halki virtaa luonnonoja nimeltä Myllypuro – Kvarnbäcken, jossa on aikoinaan ollut pieni vesimylly. Myllypuro-nimiä ei ole kuitenkaan annettu kaavanimiksi Niipperissä, koska niitä on käytössä Helsingissä. Muita puroluontoon viittaavia nimiä puron varressa on (PurolehtoPurolaaksontie, suurkorttelinnimi Niipperinpuro).

Puron lähikaduille on myös annettu kolmen nimen sarja: pohjoisessa, virtaussuuntaan nähden ylimpänä, Yläjuoksu, etelässä Alajuoksu ja välissä Keskijuoksu. Alajuoksu, Keskijuoksu ja Yläjuoksu edustavat tavallisesta kadunnimestä poikkeavaa nimityyppiä, jossa ei ole loppuosaa -tie-kuja tms. Tällä tavoin nimestä on saatu kätevän lyhyt, mutta toisaalta sen tunnistaminen kadunnimeksi ei ole aina niin helppoa.

Kadunnimi Alajuoksu – Nedre loppet tuli käyttöön noin 1990. Nimi suunniteltiin 1980-luvulla, jolloin Espoon kaupunki laati siihen asti rakentamattomalle alueelle asemakaavan, johon sisältyvät Alajuoksu ja Keskijuoksu ja niiden varren korttelit. Toisella kaava-alueella sijaitseva Yläjuoksu on niitä varhaisempi, jo 1970-luvun lopulla käyttöön otettu nimi.

(Viikon nimi 42/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)