Mikkelän nimistön kulkurit ja veijarit

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.4.2020 klo 2.01

Nykyisen Mikkelän alue on sijainnut paikassa, joka on tarjonnut runsaasti aiheita alueen nimistöön. Vierestä kulkenut historiallinen maantie, Suuri Rantatie eli Kuninkaantie, sekä kirkonkylän läheisyys merkitsivät sekä kaupankäynnin mahdollisuuksia että yhteyksiä maailmalle – ja myös näihin liittyviä lieveilmiöitä.

Mikkelän osa-alueen nimen taustalla olleen Mickelsin tilan lähellä on pidetty markkinoita, mikä näkyy kaupankäyntiin ja vanhoihin rahoihin liittyvissä nimissä (Kukkaromäki – Börsbacken ja TaalaritieDalervägen). Kerrotaan jopa, että Mickelsin talossa on aikanaan ollut tilapäinen vankityrmä, josta jotkut veijarit saattoivat löytää itsensä mikäli liiaksi häiritsivät markkinamenoja. Maantien kulkijat ja vanhan ajan järjestyksenpito on aiheena kadunnimillä Veijarinkulma – Skojarhörnet ja Kulkurinmäki – Luffarbacken.

Nimi Kulkurinmäki – Luffarbacken suunniteltiin ja otettiin käyttöön 1980-luvulla yhdessä muiden aihepiiriin kuuluvien nimien kanssa. Nimistöä on täydennetty tarpeen tullen myöhemminkin, esimerkiksi 2016 otettiin käyttöön polunnimi Veijarinpolku – Skojarstigen.

(Viikon nimi 14/2020. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)