Mellstenin nimen taustasta ei ole varmuutta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.11.2019 klo 16.17

Haukilahden Mellsten-alkuiset nimet, kuten puistonnimi Mellsteninniemi – Mellstensudden, ulkoilualueen ja suurkorttelin nimi Mellsteninranta – Mellstensstranden ja kadunnimi Mellstenintie – Mellstensvägen, perustuvat Haukilahden suulla olevan niemen nimeen Mellsten. Nientä on kutsuttu myös pidemmällä nimellä Mellstensudden.

Nimen Mellsten taustasta ei ole varmaa tietoa. Yksi mahdollinen selitys on kivennimi Mellsten ’keskimmäinen kivi’. Nimen alkuosa Mell- voisi tällöin liittyä ruotsin sanoihin medel, mellan ja mellersta, ja se on voinut olla nimenä salmen keskellä tai jonkun kahden kohteen keskellä tai välissä olleelle kivelle.

Toinen mahdollinen selitys nimelle on sen perustuminen sukunimeen Mellsten. Espoossa ei ole tietoja kyseisestä suku- tai lisänimestä, mutta 1700-luvulla tämännimisiä on ollut ainakin Kirkkonummella ja Inkoossa.

Mellstenon osa paikallista kaupunkisuunnittelun historiaa: Espoon ensimmäinen vahvistettu asemakaava oli virkistysaluetta koskeva Mellsteninranta vuonna 1963.

Lähteet: Saaristo-Espoo, Maisala: Espoo – oma lukunsa

(Viikon nimi 44/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)