Luodonnimi Vargen voi tulla kiven sutta muistuttavasta muodosta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.10.2017 klo 17.00

Vargen sijaitsee Suvisaaristossa Kopplorna-nimisen saariryhmän ja Herrön välisellä merenselällä. Saari on luonnonsuojelualuetta. Sen pohjoispuolella on kari, josta käytetään nimeä Varggrundet. Karinnimen perusteena on sijainti suuremman saaren lähellä.

Vargen on ollut opaskartassa vuodesta 1970, ja se oli myös alueen ensimmäisessä peruskartassa 1961. Siitä on olemassa vanhempiakin merkintöjä; vuonna 1872 karttaan on kirjattu Wargen. Paikallisessa ruotsalaismurteessa nimi on äännetty vargin. Ruotsin varg merkitsee ’sutta’. Tällaiset yksiosaiset nimet on annettu usein paikan ominaisuuden perusteella: kohde itse tai jokin muu sen läheisyydessä sijaitseva asia on muistuttanut eläimen tai esineen muotoa. Espoon Vargen-saaressa sijaitsee suuri kivi, joka on mahdollisesti tuonut mieleen suden hahmon.

Vargen on ollut vuosisatoja kalastajien ja muiden merenkävijöiden ulottuvilla syrjäisestä sijainnistaan huolimatta. Merellä purjehtimiseen liittyy riskejä; myrskyt ja suunnistaminen vaikeuttivat vuosisatojen takaista meriliikennettä. Tästä on jälkiä Espoon saaristossa ja myös Vargenin läheisyydessä. 20–25 metrin etäisyydellä saaren luoteisrannasta lepää uponneen puualuksen hylky. Alus on rakennettu tammesta, se on limisaumainen ja pituudeltaan 12–13 metriä. Aluksen iästä tai uppoamiseen johtaneista tapahtumista ei ole tarkempaa tietoa.

Lähteet: Ritva Liisa Pitkäsen ja Kurt Zilliacuksen tutkimus teoksessa Saaristo-Espoo: nimistöä, luontoa, historiaa ja tulevaisuutta 2008, s. 76.

Museoviraston muinaisjäännösrekisteri: https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/mjreki/read/asp/r_default.aspx.

(Viikon nimi 42/2017. Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Vargen ja pohjoispuolinen, vedenalainen Varggrundet ilmasta. Kuva: Espoon karttapalvelu.