Lukijan erehdys toi vedonlyöjät pellolle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.5.2019 klo 14.01

Leppävaaran urheilupuiston lounaisosassa, Turuntien varrella, on peltoalue, jolla on tarinallisen oloinen nimi: Vedonlyöjänpelto – Vadslagaråkern. Tarinan mukaan lähellä olleen krouvin kävijöillä oli tapana lähtiessään heitellä kiviä pellolle ja lyödä vetoa pisimmästä heitosta.

Todellisuudessa nimi ei taida kuitenkaan niinkään tarjota välähdystä menneiden aikojen työväestön ajanviettotapoihin kuin olla esimerkki siitä, millaisia vaikutuksia vaikeasti tulkittavilla käsialoilla voi olla paikannimistöön. Vuoden 1775 asiakirjassa pellon kohdalle on nimittäin merkitty nimi Badstugåkern eli ’saunapelto’. Todennäköisesti muoto Vadslagaråkern perustuukin nimen Badstugåkern väärin lukemiseen, ja siitä kerrottu tarina on muodostunut mielenkiintoisen nimen selitykseksi.

Nimen muuttuminen väärinkuulemisen, -lukemisen tai -kääntämisen seurauksena ei ole mitenkään poikkeuksellinen tapahtuma nimistön historiassa eikä yleensä vaikuta nimen toimivuuteen varsinaisessa tehtävässään eli paikan yksilöimisessä. Kaavanimistöön Vedonlyöjänpelto – Vadslagaråkern tarjoaa omaperäisen nimenaiheen, jonka taustalla on oma tarinansa – kertoi se sitten kivien heittelystä pellolle tai lukijan erheestä.

Nimi Vedonlyöjänpelto – Vadslagaråkern lisättiin asemakaavaan vuonna 1994. Vedonlyöjänpellon itäpuolen viertä kulkee jalankulkutie Vedonlyöjänportti – Vadslagarporten.

(Viikon nimi 19/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)