Laitmanintien autiotalot ovat innoittaneet tarinoita kummituskylästä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.9.2018 klo 15.45

Jos Vanttilassa lähtee kulkemaan Laitmanintietä pitkin odottaen näkevänsä aavemaisen kummituskylän ja hurjien tarinoiden tapahtumapaikan, saattaa hämmentyä kun kohtaakin vain muutaman autiotalon eikä kummituksista näy lakanannurkkaakaan. Tässäkin tapauksessa tarinat ovat kutkuttavampia kuin todellisuus.

Laitmanintie – Laitmansvägen on katu, joka kulkee Vanttilassa Kauklahdenväylän suuntaisesti kohti Harmaaniittyä. Se on tullut tunnetuksi varrellaan sijaitsevista autiotaloista ja niihin liittyvistä tarinoista.  

Katu on ollut opaskartassa vuodesta 1975. Se on alkuaan ollut kahden kilometrin pituinen ja ulottunut Mänkimiehentien – Mängkarlsvägenin luoteispäähän asti. Vuosien saatossa se on kuitenkin vaiheittain lyhentynyt, kunnes nykyään siitä on jäljellä enää noin 600 metrin mittainen pätkä. Kuin muistona aikaisemmista mitoista Mänkimiehentiestä risteää nykyisin Laitmaninkuja – Laitmansgränden.

Perinnetietojen mukaan nimen Laitman taustalla on alueen ensimmäinen asukas, Laitman-niminen mäkitupalainen. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole. Mahdollinen Laitmanin mäkitupa on saattanut sijaita nykyisten Vanttilantie 11:n ja Laitmanintie 4:n välillä – kohdassa, johon Laitmanintien sijoittamista alun perin ehdotettiin vuonna 1972.

1800-luvulla noin kilometrin päässä idässä nykyisestä Laitmanintiestä oli niitty nimeltään Laitmarkäng. Vuodelta 1916 löytyy myös tieto Laitmark-nimisestä suosta. Nimet Laitman ja Laitmark muistuttavat toisiaan niin paljon, että niillä on todennäköisesti yhteys. Mahdollisesti niin, että Laitmark on jossain vaiheessa vääntynyt Laitmaniksi tai toisinpäin.

(Viikon nimi 37/2018. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)