Kummallinen Kalasääksentie

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.9.2020 klo 12.43

Karakalliossa oleva asuinkortteli Kalasääksi sekä sen itäpuolella olevat kadut Kalasääksentie – Fiskgjusvägen, Kalasääksenkatu – Fiskgjusgatan ja Kalasääksenkuja – Fiskgjusgränden herättävät silloin tällöin kyselyjä, onko niiden nimet kirjoitettu väärin. Nimissä oleva lintuhan on kalasääski tai sääksi.

Kalasääski ja sääksi ovatkin kyseisen lintulajin virallisia nimityksiä, mutta sen lisäksi kansan parissa on ollut käytössä myös muoto kalasääksi. Silloin kun vielä toiminnassa ollut nimistölautakunta suunnitteli Karakallion nimistöä 1960-luvulla, nimiin päätettiin valita tämä kansanomainen muoto.

Paikannimissä esiintyy silloin myös paikallisia murresanoja ja -muotoja ja niitä käytetään joskus myös nimistöä suunnitellessa. Kalasääksentien lisäksi esimerkiksi Poutahaukanpolun nimessä on käytetty ampuhaukan vanhaa kansanomaista nimitystä.

Kalasääksi-nimet kuuluvat Karakallion petolintuaihepiiriin jatkona Lintuvaaran pikkulintunimille.

Nimet Kalasääksentie – Fiskgjusvägen, Kalasääksenkatu – Fiskgjusgatan ja Kalasääksenkuja – Fiskgjusgränden lisättiin asemakaavaan 1968. Opaskarttaan nimet lisättiin 1970-luvun alussa.

(Viikon nimi 36/2020. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)