Kuja luonnon ja kansanrunouden helmoissa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
24.5.2019 klo 14.45

Helmakuja – Fållgränden on jalankulkutie Tapiolassa. Se kulkee Itätuulenkujalta pohjoiseen kauppakeskus Ainoan liiketiloihin. Tapiolan Kalevala-aiheisten nimien joukossa Helmakujan – Fållgränden ei välttämättä ainakaan äkkiseltään arvaisi kuuluvan samaan aihepiiriin. Nimi pohjaa kuitenkin Kalevalan runoissakin esiintyvään ’hienohelmaan’:

Tellervo, Tapion neiti, metsän tyttö tylleröinen,

utupaita, hienohelma, hivus keltainen, korea

(Kalevala, 32. runo)

Helmat sellaisenaankin löytyvät myös, esimerkiksi 10. runossa kun Louhi kehottaa tytärtään:

”Pane nyt päällesi parasta, varrellesi valkeinta,

hempeintä helmoillesi, ripeintä rinnoillesi,

kaulallesi kaunihinta, kukkeinta kulmillesi”

(Kalevala, 10. runo)

Nimeä ehdotettiin kujalle 2016, vaihtoehtoina ollen Hienohelmankuja tai Helmakuja. Lyhyempään vaihtoehtoon Helmakuja päädyttiin, koska tarkoitteena oleva kujakin on lyhyt ja lyhyempi nimi sopi paremmin karttaankin.

Helmakujan lähinimissä on Kalevalan naiset Tuulikki (Tuulikinsilta – Tuulikkibron), Tellervo (Tellervontori – Tellervotorget, Tellervonkuja – Tellervogränden) ja myös Aino kauppakeskus Ainoan nimessä. Helmakujan voikin katsoa asettuvan niin Kalevalan naisten kuin myös ympärillään olevien korkeiden talojen ”helmoihin”.

Kansanrunollisen lähtökohdan lisäksi helma sopii alueelle muillakin tasoilla. Ilmaus ”luonnon helmassa” yhdistää nimen Tapiolan puutarhakaupungin ideaan. Ruotsinkielisen nimen fåll ’helma’ vertautuu sanaan fålla ’karjan aitaus’ ym., mikä sopii kulkutielle, joka sijaitsee vanhan Björnvikin kyläntontin lähimpien peltojen ja niittyjen paikalla.

(Viikon nimi 20/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)