Kantatalo antoi aiheen nimeen Peijinkuja – Pejgränden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.2.2020 klo 12.39

Kadunnimi Peijinkuja – Pejgränden Finnoossa tulee vanhasta talonnimestä Pej. Katu sijaitsee Mårtensbyn kylämäen ja Pejin talon paikan lähellä.

Finnoossa on asemakaavassa kadunnimet Peijinkatu – Pejgatan ja Peijinkuja – Pejgränden, jalankulkutiennimet Peijinkäytävä – Pejgången ja Peijinpolku – Pejstigen sekä aukionnimi Peijinkulma – Pejhörnet. Ne ovat suhteellisen uusia, sillä ne on suunniteltu 2013–2017 ja vahvistettu asemakaavassa 2016–2018. Nimet tulevat käyttöön rakennustöiden edetessä.

Kylän kantatalot olivat nimeltään Bondas, Hannus, Lapi ja Pej. Ne saivat nimensä viimeistään 1500-luvulla. Nimeä Lapi on käytetty myös muodossa Lapiar ja nimeä Pej muodossa Peji.

Suomenkielisissä kaavanimissä nimi Pej, Peji on helppokäyttöisyyden vuoksi mukailtu muotoon Peiji.

Espoon kiinteistörekisterissä on vuoden 2020 tilanteessa edelleen tilannimi Peji. Tilan omistaa Espoon kaupunki. Pejin tilan (numero 3:149) maita on muun muassa juuri Peijinkadun varressa. Paikannimikokoelmien mukaan Peijinkadun ja Peijinkujan kohdilla ollutta peltoakin on kutsuttu 1900-luvulla nimellä Pejåkern.

Mårtensbyn kantatalojen mukaan on annettu myös esimerkiksi viheralueennimi Bondaksensuo – Bondasmossen, osa-alueennimi Hannus ja jalankulkutiennimi Lapiarinpolku – Lapiarstigen.

(Viikon nimi 7/2020. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)