Käärlampi on voinut saada nimensä kiertyvästä muodostaan

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.1.2018 klo 11.29

Käärlampi on kaunis, pitkänomainen metsälampi Luukin ulkoilualueella. Lähellä on muitakin lampia: Hepolampi, Hauklampi, Halkolampi, Väärälampi ja edellisiä hieman pienempi Mustalampi. Ne sijaitsevat kaikki Vihdintien pohjoispuolisella aarnialueella. Nimi on vanha, eikä sen syntyä tunneta. Ehkä nimi on ollut ennen muodossa Kierlampi. Siinä tapauksessa nimi voi tulla lammen kiertyvästä muodosta.

Nimi Käärlampi on merkitty karttaan vuonna 1775 kirjoitusasussa Kjär Lambi, 1924 Kjärlampi sekä 1928 ja 1957 Kierlampi. Vuodesta 1972 peruskartassa on käytetty kirjoitusmuotoa Käärlampi. Ruotsin kielessä kansanomaisena muotona on ollut Kärlam; tällaisen alkuosan omaavana nimi tavataan jo vuonna 1915. Muuta erillistä ruotsinkielistä vastinetta nimellä ei ole.

Nimen Käärlampi sisältö on epäselvä. Vanhat asiakirjamerkinnät viittaavat aikaisempaan ääntöasuun kiär-; tällöin nimeen voisi sisältyä Varsinais-Suomessa ja hämäläis-satakuntalaisella alueella tunnettu murremuoto kiärtää ’kiertää’ ja kiärtyä ’kiertyä, kääntyä’. Vihdissä on käytetty muotoa kiärryi ’kietoutua jonkin ympärille’. Nimi on voitu antaa lammen muotoon perustuen, sillä vesistön eteläpää pyöristyy kahdeksi poukamaksi.

Lähde: Sirkka Paikkalan tutkimus teoksessa Järvi-Espoo: vesistönimet, luontoa, historiaa ja tulevaisuutta 1992, 64.

(Viikon nimi 2/2018. Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)