Itsenäisyysjulistuksen allekirjoittaja Alexander Frey sai nimikkopuiston

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.12.2017 klo 8.00

Vuoden 2017 lopulla Laurinlahteen annettiin puistonnimi Alexander Freyn puisto – Alexander Freys park. Puistoalue sijaitsee Laurinlahdensataman, Espoonlahdenrannan ja Villa Larsvikin välissä. Nimi annettiin Alexander Freyn muistoksi ja kunnioittamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Kun Suomen senaatti 4.12.1917 esitti Suomen itsenäisyysjulistuksen, yksi allekirjoittajista oli pankkiiri, kansanedustaja, senaattori Alexander Frey.

Lakitieteen tohtori Alexander Frey (1877−1945) oli Pohjoismaiden Yhdyspankin pääjohtaja ja poliittinen vaikuttaja. Hän vaikutti merkittävällä tavalla myös paikalliseen kehitykseen Espoon lounaisosassa, nykyisessä Laurinlahdessa.

Vuonna 1923 Frey osti Stensvikin kylästä Larsvikin alueelta kymmeniä hehtaareja maata. Kauppaan kuului myös ju­gendtyylinen Larsvikin huvila. Vuosina 1938–1940 hän lohkoi alueesta lähes sata tonttia ja myi ne yksityisille ostajille, mutta säilytti ranta-alueen asukkaiden yhteisessä käytössä. Itse huvila jäi edelleen Freyn omistukseen. Palstoitetun alueen keskelle jätettiin yhteismaa, joka sai nimen Commune bonum.

Ostajat rakensivat palstoilleen taloja, ja näin syntyi Larsvikin huvilayhdyskunta. Sen jatkaja on nykyinen Laurinlahden asuinalue.

Alexander Frey on näkynyt Laurinlahden nimistössä jo aiemmassa vaiheessa: Laurinlahden keskeisen kadun, nykyisen Laurinlahdentien, nimenä oli aikoinaan Alexander Freyn tie – Alexander Freys väg, lyhennetyssä kirjoitusasussa Alex. Freyn tie – Alex. Freys väg tai myös Alex Freyn tie – Alex Freys väg. Tiennimi oli opaskartassa vuoteen 1973.

(Viikon nimi 49/2017. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)