Huvilannimi Sarvsjö juontuu lähilammen nimestä Sarvträsk

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.5.2018 klo 17.42

Velskolan Pitkäjärven itärannalla on kiinteistö nimeltä Sarvsjö. Myös kiinteistöllä olevaa huvilaa kutsutaan tällä nimellä. Muistitiedon mukaan huvila on rakennettu ja nimetty noin 1916, ja nimen antoi huvilan rakennuttaja ja ensimmäinen omistaja. Lähellä on lampi nimeltä Sorvalampi – Sarvträsk. Ilmeisesti huvila ja kiinteistö saivat nimen lammen ruotsinkielisen nimen mukaan.

Paikannimikokoelmaan on tallennettu huvilannimeä Sarvsjö koskeva muistitieto: "En löjtnant A. Nygren byggde ca 1916 och döpte så".

Huvilakiinteistö erotettiin Pakankylän kartanon maista 1927 ja merkittiin maarekisteriin nimellä Sarvsjö.

Ruotsin sana sjö merkitsee sekä merta että järveä. Espoon järvien ja lampien perinteisissä nimissä sitä ei kuitenkaan esiinny, vaan vedenkokoumien ruotsinkieliset nimet ovat tavallisesti träsk-, träsket-loppuisia. Nimi Sarvsjö ei siis loppuosaltaan perustu vanhaan nimistöön.

Huvilan kohdalla on opaskartassa vuodesta 1970 lahdennimi Sarvvik. Vanhastaan lahtea on kuitenkin kutsuttu nimellä Soravik tai toisen tiedon mukaan Söraviken. Myös lahdennimi Sarvvik lienee muodostettu 1900-luvulla lammennimen Sarvträsk pohjalta.

Sarvsjö on asemakaavassa nimenä myös kulkutiellä, joka johtaa kiinteistölle Velskolantieltä. Kaavassa on varauduttu ulottamaan tämä tiennimi myös naapurikiinteistöille vieville haaroille, jos uusia ajoteitä joskus rakennetaan. Alueen asemakaava on vahvistettu 2014.

Kulmakunnalle oli aiemmin merkitty opaskartassa alueennimi Sorvalampi – Sarvsjö, jossa suomenkielinen nimi tuli lammennimestä, mutta ruotsinkielinen nimi siitä poiketen huvilakiinteistön nimestä. Se selittyy ehkä sillä, että useissa kartoissa on lammella ollut vain suomenkielinen nimi Sorvalampi ja sen lähellä huvilannimi Sarvsjö. Nykyisin alueennimi on molemmilla kielillä lammen mukaisesti Sorvalampi – Sarvträsk.

(Viikon nimi 19/2018. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)