Huvikävelyllä Myrskylinnun seurassa Leppävaarassa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
27.8.2018 klo 16.08

Leppävaaran korttelissa Leppäviidassa voi kuljeskella Leppävaaran merkkinaisten keskuudessa, sillä sieltä löytyvät muistonimet Agnes Lundellille, Anni Collanille ja Elli Tompurille, joka esiintyy ulkoilutien nimessä Elli Tompurin promenadi – Elli Tompuris promenad.

Elli Tompuri (1880-1962) oli kuuluisa näyttelijä, teatterinjohtaja, lausuja ja kirjailija. Hänet tunnettiin myös lempinimellä Myrskylintu, joka on peräisin Bertel Gripenbergin näyttelijättärelle omistamasta runosta Stormfågeln.

Elli Tompuri liittyy Leppävaaran historiaan kahdellakin tapaa. Hän emännöi Leppävaaran kartanoa vuosina 1904-20, minkä lisäksi hänen kerrotaan olevan myös Albergan suomenkielisen nimen, Leppävaaran, keksijä. Hän antoi nimen Albergasta lohkotulle tilalleen vuonna 1913. Nimen loppuosa -vaara henki hänen karjalaistaustansa kotiseututunnelmia. Nimi siirtyi ensin uuden rautatien seisakkeen, ja sitten koko alueen suomenkieliseksi nimeksi. Elli Tompurin promenadia käyskennellessä kulkeekin samalla tietyllä tapaa leppävaaralaisuuden syntyhetken muistomerkillä.

Elli  Tompurin promenadi – Elli Tompuris promenad kulkee Leppäviidanpuiston – Aldungeparkenin vieressä ja risteää pohjoisessa Leppäviidan – Aldungenin kanssa. Sen kanssa risteää myös Annintanhua – Annistået. Ulkoilutien nimi annettiin asemakaavaan vuonna 1997. Nimen jälkiosa promenadi merkitsee 'huvikävelyä' ja 'julkista kävelypaikkaa'.

Lähteet: Kaupunkisuunnittelun nimistöryhmän arkisto; Valtatien varrelta – tarinoita ja kuvia Leppävaarasta ja Harakasta, 2015; Helka Mäkinen: Elli Tompuri – Uusi nainen ja punainen diiva, 2001

(Viikon nimi 35/2018. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)