Hiiralantie – Hirbölevägen ohittaa muinaisen Hirbölen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.12.2017 klo 16.10

Hiiralantie – Hirbölevägen on katu Westendissä. Sen varrella sijaitsevat esimerkiksi Westendinpuisto ja Westendinpuiston koulu.  Kadunnimi kertoo siitä, että kadun varressa on muinaisen Hirböle-nimisen talon paikka.

Espoon nimistötoimikunta ehdotti kadunnimeä Hiiralantie – Hirbölevägen ensimmäisen kerran 1966. Käyttöön nimi otettiin 1973. Sitä ennen katu tunnettiin nimellä Esplanaadi – Esplanaden.

Hiiralantien lähellä on muitakin paikkoja, joilla on Hiirala-  Hirböle-aiheisia nimiä: Hiiralanpolku – Hirbölestigen, Hiiralankulma – Hirbölehörnet, Hiiralankuja – Hirbölegränden ja Hiiralankaari – Hirbölebågen.

Otnäsin kylän maiden lounaisosassa oli jo 1400-luvun aikoihin Hirböle-niminen talo. Sen tonttimaa oli nykyisen Hiiralantie 7:n lähistöllä. Talo autioitui jossain vaiheessa ennen vuotta 1540. Sillä on ilmeisesti ollut keskiajalla nautinta-alueita Gammelgårdin ja Rödskogin rajamailla; tästä antavat viitteitä alueiden vanhat Hirböle-alkuiset paikannimet.

Hirböle-nimessä on suomalaisperäistä ainesta, sillä sen alkuosa lienee hiiri- tai hiisi-sanan sisältävä paikan- tai henkilönnimi. Asumus onkin saattanut olla alkuaan *Hiiri ~ *Hiirelä. Siinä tapauksessa asukas lienee tullut Vihdistä, jossa on sekä Häntsilän että Vanhalan kylissä ollut vanha kantatalo nimeltä Hiiri ~ Hiirlä.

Lähde: Saulo Kepsun tutkimus teoksessa Kylä-Espoo: Espoon vanha kylämaisema ja asutushistoria 2008, s. 102.

(Viikon nimi 48/2017. Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)