Harakantiestä haarautunut Korpintie katkaistiin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
18.1.2019 klo 17.21

Pohjois-Leppävaarassa oli 1960- ja 70-luvulla ja vielä 80-luvun alussa käytössä kadunnimi Korpintie – Korpvägen. Nimistön lintuaihepiiri pohjautuu alueennimeen Harakka.

Asuinalueennimi Harakka tulee puolestaan vanhasta torpannimestä Harakka.

Nimi Korpintie – Korpvägen oli Espoon tiennimilautakunnan suunnitelmassa 1959 ja 1960. Se oli muodossa Korppitie – Korpvägen jo vuoden 1957 nimistösuunnitelmassa, mutta suomenkielinen nimi muutettiin sen jälkeen genetiivialkuiseksi.

Lähikaduillekin annettiin tuolloin lintuaiheisia nimiä, kuten Närhintie ja Naakanpolku. Vuoden 1957 suunnitelmassa ne olivat vastaavasti muodossa Närhitie ja Naakkapolku. Närhintien nimi muutettiin 1970-luvulla muotoon Närhentie ennen kuin sekin poistettiin käytöstä 1980-luvulla.

Korpintie kulki Harakantieltä koilliseen Närhentielle ja vielä siitä vähän pohjoiseen. Korpintien pohjoispäässä oli lisäksi lyhyt sivukuja, jolla oli samanaiheinen nimi Korpinkuja – Korpgränden.

1970-luvulla laaditussa asemakaavassa Korpintie katkaistiin keskeltä niin, että nimi olisi voitu säilyttää enintään aiemman tarkoitteen toisella puoliskolla. Nimistösuunnitelmassa päädyttiin siihen, että nimi jätettiin kokonaan pois. Ratkaisun perusteena oli myös aihepiirin yhtenäisyys, sillä lähipaikoille Vallikalliossa annettiin muutenkin linnoitustöihin liittyvää nimistöä, kuten Kankipolku ja Porarinkatu.

Korpintien eteläpää sai uuden nimen Hakkukuja ja pohjoispää nimen Ajurinpolku. Nimi Hakkukuja – Hackgränden suunniteltiin 1973 ja otettiin käyttöön 1980-luvun alkupuolella. Nimi Korpintie oli Espoon opaskartassa viimeistä kertaa vuoden 1982 painoksessa.

Ennen vuosien 1957–1960 suunnitelmia ja niiden toteuttamista Korpintiellä oli nimi Syrjätie – Sidovägen.

Korppi-nimistöä on ollut Espoossa myös Lahnuksessa, jossa on ollut viljelys nimeltä Korppi, mutta siellä taustalla lienee varhaisempi niitynnimi Korpiniittu.

Linnunnimitys korppi otettiin uuteen käyttöön Uusmäen pohjoisosan nimistösuunnitelmassa 2008, joka sisälsi ulkoilutiennimen Korpinreitti – Korpstråket.

(Viikon nimi 3/2019. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2019.)