Diakonissalaitoksen historia Espoossa näkyy myös kadunnimissä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.8.2018 klo 15.19

Vuonna 1914 Diakonissalaitos sai johdettavakseen Paul-Joachimin ja Mauritzin tyttökodit, jotka olivat siihen asti toimineet Tikkurilassa, Vinterbackan huvilassa. Kun Diakonissalaitos otti tyttökodit johtoonsa, niille tarvittiin uudet tilat. Sellaiset löytyivät Espoon Pellaksesta, josta Diakonissalaitos osti Pellaksen tilan maita, ja jonne tyttökodit muuttivat. Myöhemmin sotien aikana sinne alettiin ottamaan myös poikia, ja toiminta muuttui tyttökodista lastenkodiksi. Diakonissalaitos on toiminut alueella siitä lähtien, ja lastenkotitoiminnan lisäksi siellä on ollut mm. kuntoutuslinikka.

Pohjautuen Diakonissalaitoksen toimintaan ja historiaan Pellaksenmäessä, Järvenperän kaupunginosassa, alueen Kuninkaantiestä pohjoiseen kulkeva katu sai nimekseen Diakonissantie – Diakonissvägen. Siitä lounaaseen haarautuva jalankulkutie on nimeltään Diakonissanpolku – Diakonisstigen.

Diakonissantie – Diakonissvägen otettiin käyttöön vuonna 2014 ja Diakonissanpolku – Diakonissstigen vuonna 2017. Sen lisäksi Diakonissantien Diakonissvägenin varrella pohjoisessa sijaitsee Diakonissanpuisto – Diakonissparken.

Lähteet: hdl.fi, Espoon kaupunkisuunnittelun nimistöryhmän arkisto

(Viikon nimi 30/2018. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)