Dåvitsin kankuri jatkaa työtään Kutojantien nimen aiheessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.4.2019 klo 15.16

Espoon Nihtisillassa on alue nimeltä Kutoja – Vävars ja siellä katu Kutojantie – Vävarsvägen. Nimien taustalla on vanha talonnimi Vävars. Ruotsin vävare merkitsee kutojaa, nimenomaan kankaankutojaa eli kankuria.

Nimeä Kutojantie – Vävarsvägen ehdotettiin vuonna 1970. Se vahvistettiin kaupunginhallituksen päätöksessä 1974 ja lisättiin opaskarttaan seuraavana vuonna. Asemakaavaan se tuli 1980.

Kutojassa on myös muun muassa kadunnimi Kutojankulma – Vävarskröken ja puistonnimi Kutojanmetsä – Vävarsskogen. Kutoja–Vävars-nimistö pohjautuu historialliseen talonnimeen Vävars.

Vävarsin tila kuului Dåvitsbyn kylään, ja sen nimi oli alkuaan Dåvits. Nimen Vävars se sai 1600-luvulla silloisen isännän ammatin mukaan. Isäntä harjoitti kankurin ammattia.

Tilan maat ulottuivat kylämäeltä nykyiseen Kutojaan asti. Kutojantie – Vävarsvägen kulkee Vävarsin aiemmilla metsämailla, joiden pohjoiskärki asettuu Kutojantien pohjoispäähän. Vävarsin tilan rakennuksia ei enää ole, sillä sen pihapiiri jäi Kehä II:n alle.

Kutomisen ja käsitöiden aihepiiriä on käytetty Vävarsin mailla myös lähempänä talonpaikkaa, sillä Mankkaan Taavinkylässä on sellaisia nimiä kuin Nauhakuja – Bandgränden, Ryijytie – Ryavägen ja Raanupolku – Ranastigen.

(Viikon nimi 15/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)