Bolarskog – verokunnan takametsän kylästä osa-alueen nimeksi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
6.3.2019 klo 13.37

Latokasken ja Olarin kaupunginosiin ulottuva osa-alue Puolarmetsä – Bolarskog on saanut nimensä vanhasta kylännimestä Bolarskog. Suomenkielisen vastineen Puolarmetsä se sai vuonna 1965. Puolarmetsä – Bolarskog on ollut opaskartassa asuinalueen nimenä vuodesta 1970.

Muihin espoolaisiin kyliin verrattuna Bolarskog on verrattain nuori. Nimen vanhoja kirjoitusasuja ovat Böleskog (1541), Bolaskogh (1542) ja Bolarskogh (1546). Myös lyhennettyä muotoa Bola ~ Bolo käytettiin jo 1500-luvulla, mikä näkyy kahden kantatalon, Storbolo ja Lillbolo, nimissä. Nimen alkuperäinen muoto on ollut mahdollisesti Bolaskog, johon r myöhemmin eksyi kirjurin kynästä.

Alkuosa Bola- perustuu ehkä ruotsin sanaan bol, joka merkitsee verokuntaa. Nimen arvellaan tulleen siitä, että kylän ensimmäinen talo perustettiin verokunnan takametsään. Jälkiosa -skog merkitsee tässä ’(takamaalle perustettua) metsäkylää’.

Puolarmetsä Bolarskog esiintyy seuraavissa kadunnimissä: Puolarmetsänkatu – Bolarskogsgatan, Puolarmetsänkuja – Bolarskogsgränden, Puolarmetsänlaakso – Bolarskogssänkan.

Lähde: Kylä-Espoo

(Viikon nimi 10/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)