Äyräpääntie – Äyräpäävägen kantaa nimessään niin Suomen kuin Laajalahdenkin historiaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.7.2018 klo 16.56

Laajalahdessa kulkee katu, jonka nimi saattaa tuoda mieleen Suomen historian ja menetetyn Karjalan. Mielleyhtymä ei ole kaukaa haettu, sillä Äyräpääntie – Äyräpäävägen kuuluu nimiryhmään, jonka aiheena on Karjalan paikkakuntien nimet.

Äyräpääntie – Äyräpäävägen on ollut asemakaavassa ja opaskartassa 1970-luvulta lähtien, mutta alkuaan Laajalahden kaduille annettiin karjalaisaiheiset nimet jo vuoden 1946 rakennussuunnitelmassa. Ajatuksen taustalla oli Viipurista lähtöisin ollut varatuomari Ville Teivonen (1908—1977), joka myös Viipurin Villenä tunnettiin. Nimet liittyivät Laajalahden asukkaiden historiaan, sillä alueelle oli muuttanut paljon siirtoväkeä Karjalasta.

Muita nimiryhmään kuuluvia nimiä Äyräpääntien – Äyräpäävägenin ympäristössä on mm. Pyhäristi – Helgakorset, Pyhäristinpuisto – Helgakorsparken, Muolaanpuisto – Molaparken, Taipaleenpolku – Taipalestigen, Kivennavantie – Kivinebbsvägen ja Rauduntie – Rautusvägen. Vuonna 2009 viikon nimenä esitelty  kuuluu myös samaan ryhmään. Karjalaisten pitäjien mukaan nimetyt kadut on sijoiteltu alueelle suunnilleen sen mukaan, miten ne esiintyvät suhteessa toisiinsa myös kartalla.

Lähteet: Espoon kaupunkisuunnittelun nimistöryhmän arkisto, laajalahtiry.fi

(Viikon nimi 27/2018. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)