Espoon korkean rakentamisen periaatteet -selvitys

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.5.2013 klo 8.37

Espoon korkean rakentamisen periaatteet astuivat voimaan 24.4.2013. Raportissa tutkittiin maantieteellisen sijainnin lisäksi sitä, miten korkeaa rakentamista voidaan ohjata kaupunkitasolla. Espoossa korkea rakennus on raportin mukaan yli 12 kerroksinen ja yli 40 metriä korkea rakennus. Hyvin korkea rakennus on yli 80 metrinen. Lisäksi korkeaa rakentamista sallitaan alueilla, joissa sen vaikutus kaupunkikuvaan ja avoimiin näkymälinjoihin ei ole häiritsevä.

Espoossa korkeaa rakentamista ohjaa vyöhykekartta, jossa Länsimetron ja rantaradan asemanseudut merkitään maisemassa. Asemanseudun 300 metrin etäisyyteen ulottuva korkean ja hyvin korkean rakentamisen tavoitealue on laskettu kunkin aseman uloskäyntien etäisyydeltä. Kaupunkikeskuksia, joissa on jo korkeita rakennuksia, kehitetään edelleen korkean rakentamisen tavoitealueina. Korkean rakentamisen tavoitealueita ovat Espoon keskus, Kera, Leppävaara, Matinkylä ja Niittykumpu asemanseutuineen. Hyvin korkean rakentamisen tavoitealueita ovat Kivenlahti, Finnoo ja Keilaniemi asemanseutuineen.

Espoossa korkean ja hyvin korkean rakentamisen suunnittelua ohjaavat vyöhykekartan, korkeus- ja kerroskorkeuksien määritelmien lisäksi lähiympäristön suunnitteluohje. Lähiympäristön suunnitteluohje käsittää suosituksia seuraaviin teemoihin: massoittelu, julkisivu, maantasokerros katutilan muodostajana, tuulisuus ja varjostaminen sekä pihat. Asuin- ja toimistorakennusten arviointilista on kunkin rakennuksen pääkäyttötarkoituksen mukainen valinnainen pisteytyslista. Arviointilistalta kerätään vaihtoehdoista vaadittava pistemäärä, joissa pisteytykset ovat jakautuneet kolmeen aihealueeseen: liittyminen ympäristöön, arkkitehtuurin laatu ja ekologia.

Espoon korkean rakentamisen periaatteet raportti julkaistaan näyttelyssä, joka on avoinna 13-17.5.2013
Galleria Espoonsilta
Virastopiha 3, 02770 Espoo

Espoon kaupungin yhteispalvelupisteessä myynnissä Espoon korkean rakentamisen periaatteet selvitys hintaan 40€.

Torsti Hokkanen, Kaupunkisuunnittelupäällikkö
Espoon kaupunkisuunnittelukeskus