Raidejokeri parantaa poikittaisia liikenneyhteyksiä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
27.1.2016 klo 14.17

”Raidejokeri parantaa poikittaisia yhteyksiä ja palvelee asukkaita hyvin. Se täydentää koko Helsingin seudun liikennejärjestelmää, jonka tulee toimia sekä pitkittäin että poikittain”, linjaa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

”Esimerkiksi Espoon kannalta Raidejokeri tuo kaivatun yhteyden kaupunkiradan ja Länsimetron välille. Raidejokeri parantaa myös Aalto-yliopiston ja Otaniemen tiedeyhteisön saavutettavuutta ja kilpailukykyä”, Mäkelä jatkaa.

Espoo on suhtautunut valtion kanssa tehtäviin maankäytön, liikenteen ja asumisen MAL-sopimuksiin vakavasti ja on saavuttanut sopimuksissa asetetut asuntotavoitteet parhaiten Helsingin seudulla. Mäkelä uskoo, että uusi MAL-sopimus saadaan tehtyä hyvässä yhteistyössä valtion ja seudun kuntien kesken, vaikka suhtautuu esitettyihin asuntorakentamistavoitteisiin maltillisesti: ”Espoon asuntorakentamistavoitteet ovat jo nyt korkeat. Espoo kasvaa suhteellisesti nopeimmin Suomessa ja kantaa kyllä vastuunsa.”

”On kuitenkin todettava, että kasvukeskukset joutuvat kaupungistumisen ja valtion asettamien asuntorakentamistavoitteiden takia investoimaan voimakkaasti infran ja peruspalvelujen vaatimaan rakentamiseen kuten liikenneväyliin, joukkoliikenteeseen, kouluihin ja päiväkoteihin. Yhdistettynä suureen verotulojen tasaukseen se johtaa kasvukuntien voimakkaaseen velkaantumiseen”, sanoo Mäkelä huolestuneena.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään (27.11.2016), että valtio on valmis rahoittamaan Raide-Jokeria. Lehti haastatteli asuntoasioista vastaavaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.). Valtion osuus olisi kolmasosa Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen suunnitellun radan kustannuksista.

Tiilikainen kertoi haastattelussa, että Valtion asuntorahastosta myönnetään Raide-Jokerin rakentamiseen 83 miljoonaa euroa, koska rata edistää asuntorakentamista. Ministeri kertoi myös Twitter-tilillään esittävänsä valtion asuntorahastosta rahaa Raidejokerille tasetöihin. "Hallitus päättää kehysriihessä, jos asuntoja roimasti lisää", hän lisäsi.

Lisätietoja

Helsingin Sanomat (27.1.2016): Yllätyskäänne: Valtio antaa Espoon ja Helsingin yhdistävälle Raide-Jokerille lähes sata miljoonaa euroa

Raide-Jokerin linjaus Espoossa