Kulttuurikeskuksen ja Kulttuuriaukion arkkitehtuurikilpailu

Tapiolan Kulttuurikeskus ja Kulttuuriaukio ympäristöineen uudistuvat ja yhdistyvät entistä tiiviimmin muuhun Tapiolan keskustaan. Tavoitteena on muuttaa Kulttuurikeskus nykyistä monipuolisemmaksi kulttuurikeskittymäksi, jonne sijoittuvat myös Espoon kaupunginteatterin uudet tilat. Kulttuuriaukiosta halutaan Tapiolan keskustaa elävöittävä korkeatasoinen alue, joka yhdistyy ympäröiviin kiinteistöihin ja niiden toimintoihin, ja joka tarjoaa elämyksiä ja toimintaa kaiken ikäisille. Uudistunut ja monipuolistunut Kulttuurikeskus avataan yleisölle vuonna 2025.

Uusille ratkaisuille etsittiin suunnitelmaa arkkitehtuurikilpailulla. Kilpailu koski aluetta, joka sisältää nykyisen Kulttuurikeskuksen ja Kulttuuriaukion sekä aukiota ympäröivät korttelit.

Varsinaiseen kilpailuun valittiin viisi monialaista suunnitteluryhmää.

Kilpailun voitti Uusikuu-niminen kilpailuehdotus, jonka pääsuunnittelusta vastasi Verstas Arkkitehdit Oy. Kulttuurikeskuksen suunnittelussa yhteistyökumppanina toimi Arkkitehdit Mustonen Oy ja maisemasuunnittelussa Loci maisema-arkkitehdit Oy.
 
Palkintolautakunnan mukaan Uusikuu oli toiminnallisesti paras ratkaisu Kulttuurikeskuksen uudistamiselle ja laajentamiselle, sillä se täydentää ja jalostaa parhaiten Tapiolan rakennettua kulttuuriympäristöä nykyistä arkkitehtuuria kunnioittaen.

Kulttuuriaukion voittajaryhmä
Ehdotus Uusikuu julkistettiin kilpailun voittajaksi 25.2.2019. Pääsuunnittelusta vastasi Verstas Arkkitehdit yhteistyökumppaneinaan Arkkitehdit Mustonen Oy ja Loci maisema-arkkitehdit Oy. Kuva: Olli Häkämies.

Tapiolan kulttuuriaukio, sisäkuva lämpiöstä
Tapiolan kulttuuriaukio, sisäkuva lämpiöstä. Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit

Puutarhakaupungin perinteet ja arvot säilyvät

Kilpailussa haettiin ratkaisua ja ideoita monipuolistuvan Kulttuurikeskuksen laajentamiselle ja peruskorjaukselle sekä kilpailualueen asemakaavan muutoksen pohjaksi. Kilpailussa edellytettiin toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoista ja vahvasti tulevaisuuteen katsovaa ratkaisua, joka huomioi Tapiolan perinteen, perheet ja lapset sekä Kulttuurikeskuksen arkkitehtoniset arvot.

Tavoitteena on kytkeä Kulttuurikeskus nykyistä paremmin ympäröiviin julkisiin alueisiin, erityisesti Kulttuuriaukiolle ja Keskusaltaalle avautuvaksi. Uudistuneessa Kulttuurikeskuksessa on kolme suurta salia esittävälle taiteelle sekä avoin, moderni kirjasto ja kahvila- ja ravintolapalvelut. Tavoitteena on luoda ainutlaatuinen kulttuurikeskittymä Tapiolan perinteikkäitä arvoja kunnioittaen. Tapiolan Urheilutalon ja Kaupinkallion pysäköintitalon paikalle tulee asuntoja, liiketiloja ja palveluja.