Espoossa testataan luonnonmukaisempaa kasvintorjuntaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.6.2016 klo 13.08

Espoossa kokeillaan nyt entistä luonnollisempaa kasvientorjuntaa - NCC:n SPUMA-torjuntamenetelmä perustuu täysin luonnonmukaisten aineiden käyttöön, ja torjunta-aineen valkoinen vaahto katoaa pinnoilta alle tunnissa.

Spuma-kasvientorjuntamenetelmässä rikkakasvien päälle levitetään kuumaa vesihöyryä ja maissisokerivaahtoa, jotka kuihduttavat kasvit muutamassa minuutissa. Menetelmä toimii myös kasvien siemeniin ja poistaa pinnoilta purukumin sekä sammal- ja leväkasvustot.

Vaahto on biologisesti hajoavaa, eikä se sisällä vaarallisia kemikaaleja. Se katoaa pinnoilta alle tunnissa, eikä jätä jälkeensä haitallisia aineita. Sen vuoksi sitä voidaankin käyttää myös vesistöjen ja ympäröivien kasvustojen lähellä. Vaahto desinfioi samalla myös kadut.

”Suomessa tämä menetelmä on uutta. Olemme nyt testanneet ainetta eri puolilla Espoossa kertaalleen, ja kesän aikana tullaan tekemään vielä kaksi muuta käsittelyä. Keräämme kokemuksia ja katsomme, kuinka menetelmä toimii. Heti ensikäsittelyn jälkeen kuitenkin vaikutti siltä, että menetelmä oli tehokas ainakin leveälehtisten kasvien torjunnassa ja kovilla pinnoilla”, sanoo puistotyönjohtaja Nelly Korhonen Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Spuma-menetelmä voi paitsi säästää ympäristöä, myös laskea kaupungin kasvintorjunnan kustannuksia. Tästäkin kerätään nyt kokemuksia, samoin kuin siitä, kuinka lähellä säilytettävää kasvillisuutta ainetta voidaan käyttää.

Menetelmää on käytetty aiemmin hyvin tuloksin muualla Pohjoismaissa, ja Espoon testikokeilussakin oli mukana osaamista Tanskasta saakka. Nyt menetelmä on rantautunut Suomeen, ja sitä kokeillaan parhaillaan koko pääkaupunkiseudulla. NCC kertoo, että kohteet tarvitsevat ensimmäisenä vuonna 3–4 käsittelykertaa ja seuraavina vuosina 2–3 kertaa, jotta rikkakasvit pysyisivät poissa.

Katso video ja lue lisää menetelmästä NCC:n sivuilta.