Esikoululaisten suunnittelema pihaveistos Kylätalo Palttinan asukaspuistoon

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.3.2011 klo 9.00

Kylätalo Palttinan asukaspuistossa Kauklahdessa julkistetaan huomenna 4. päivänä maaliskuuta klo 10 pihaveistos, tinttamareski-tyyppinen leikkisermi, jossa lapset voivat leikkiä roolileikkejä. Tarinoiden hahmot ”syntyvät” aina uudelleen, kun lapset kurkistavat sermin aukoista.

Palttinan päiväkodin 28 esikoululaista osallistui leikkisermin suunnitteluun ja tekoon. Aluksi esikoululaiset jaettiin ryhmiin, joissa he keksivät tarinoita. Tarinat kerättiin yhteen, ja lapset valitsivat tarinoiden keskeiset hahmot. Tarinoita työstettiin pienryhmissä piirtämällä hahmoja ja pohtimalla tarinan kuva-aiheita ja värisuunnitelmaa.

Lapset tekivät leikkisermistä luonnollisessa koossa olevan mallin, jota testaamalla oppivat myös ymmärtämään testauksen tärkeyden muotoilutyössä. Esikoululaiset osallistuivat myös lopullisen pihaveistoksen tekoon. He pääsivät tutustumaan kaupunginpuutarhan työpajaan ja maalasivat leikkisermiä siellä.

Hanketta vetänyt kaupunginpuutarhan puuseppä Niko Riepponen myhäilee tyytyväisenä hankkeen onnistumisesta. Hän kertoo, että esikoululaiset olivat innokkaina mukana ideoimassa ja rakentamassa veistosta. Myös kaupungin eri toimijoiden mukanaolo ansaitsee kiitoksen. 

Tavoitteena uusi palvelukonsepti kaupunginpuutarhalle

Leikkisermi-hanke on osa Muotoile!maa - osallistavaa muotoilua Espoossa -projektia, joka on Riepposen opinnäytetyö Lahden ammattikorkeakoulun muotoilu- ja taideinstituuttiin.

Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää uusi tuotteistettu palvelukonsepti kaupunginpuutarhan työpajalle, joka valmistaa puisia eläinhahmoja Espoon puistoihin. Asukaspuistoille ja kouluille sekä päiväkodeille tarjotaan näin uudenlainen tapa tilata pihalle veistos, joka kutsuu leikkiin.

Uuden Muotoile!maa-palvelun tarkoituksena on, että osallistavan muotoilukasvatuksen keinoin esi- ja alkuopetuksessa olevat lapset suunnittelevat omaan lähiympäristöönsä toteutettavan veistoksen, joka soveltuu leikkimiseen. Lasten suunnittelema veistos valmistetaan sitten työpajassa.

Muotoile!maa osoittaa lapsille yhteistyön ja yhdessä oppimisen merkityksen. Yhdessä suunniteltu ja toteutettu teos vahvistaa oman identiteetin lisäksi myös paikallista identiteettiä ja tukee yhteisöllisyyttä. Samalla lapset oppivat arvostamaan omaa lähiympäristöään, mikä vähentää omalta osaltaan ympäristöön kohdistuvaa ilkivaltaa.

Työskentelytapa sopii myös esimerkiksi vanhusten palvelutaloihin ja muille erityisryhmille.

Lisätietoja:
puuseppä Niko Riepponen puh. (09) 8165 0387
vast. taimistopuutarhuri Tuula Kallio puh. (09) 8165 4278
vs. vihertuotantopäällikkö Juha Pelkonen puh. (09) 8163 6141