Eläinsuojelu

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Eläinsuojelulain ja -asetusten tarkoituksena on parhaalla mahdolliselle tavalla suojella eläimiä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.

Pääsääntöisesti eläimiä kohdellaan Espoon seudulla hyvin. Eläinlääkäreille ja terveystarkastajille tulee kuitenkin vuosittain kymmeniä ilmoituksia epäillystä eläinsuojelurikkomuksesta ja eläinten huonosta kohtelusta. Kaikki ilmoitetut tapaukset tarkastetaan, mutta kaikki käynnit eivät kuitenkaan anna aihetta toimenpiteisiin. Eläimen omistajaa opastetaan ja ohjataan eläimen oikeassa hoidossa, ja tarvittaessa annetaan määräyksiä epäkohtien poistamiseksi.

Ohje eläinsuojeluilmoituksen tekemiseksi

Eläinsuojeluilmoitus tehdään sähköpostitse, osoitteeseen elainlaakari@espoo.fi

Ilmoituksesta on käytävä lyhyesti selville, miksi eläinsuojelutarkastus on mielestäsi tehtävä. Esimerkiksi pelkkä koiran haukkuminen ei anna aihetta tehdä eläinsuojelutarkastusta, vaan kyseessä on järjestyshäiriö, jota valvovat muut tahot.

Ilmoituksessa on oltava kohteen nimi ja täydellinen osoite (myös asunnon numero ja tarvittaessa mielellään myös mahdollinen ovikoodi rappukäytävään).

Ilmoittajan tiedot ovat toivottavia, jotta ilmoittajalta voidaan kysyä mahdollisia lisätietoja. Ilmoittajan tietoja ei paljasteta koskaan kohteelle.

Löytöeläimet

Espoon ja Kauniaisten alueelta talteen otetut löytöeläimet hoidetaan Löytöeläintalossa Viikissä (puh. 044 011 0102). Talo on avoinna ma–pe klo 8–19, lauantaisin klo 8–16 ja sunnuntaisin klo 10–18. Sivun oikeassa laidassa on linkki Löytöeläintalon sivuille, josta löytyy myös kartta talon sijainnista. Aukioloaikojen ulkopuolella voi katoamis/löytymisilmoituksen jättää Löytöeläintalon kotisivuille.

Kirkkonummen kunnan alueelta talteen otetut löytökoirat: ilmoitus ja tiedustelut puh. 040 7726 552. Viikin löytöeläintalo puolestaan huolehtii Kirkkonummen alueelta tavattujen kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisestä hoidosta.

Talteenotettua eläintä on eläinsuojelulain mukaisesti säilytettävä 15 vrk ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin, ellei eläimen omistaja ole tiedossa. Espoon kaupungilla on sopimus irrallaan tavattujen lemmikkieläinten kuljetuksista Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Kadonnutta lemmikkiä voi tiedustella Löytöeläintalosta, Helsingin eläinsuojeluyhdistykseltä tai poliisilta.
 

Apua löytöeläinten kuljetukseen:
Helsingin eläinsuojeluyhdistys
p. 09 5420 0100, ma–pe klo 10–17