Älä dumppaa puutarhajätettä – hyödynnä tai hävitä asianmukaisesti

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
24.10.2018 klo 13.43

Lehtien, risujen, oksien ja muiden puutarhajätteiden vieminen luontoon on kiellettyä. Viihtyisyyshaitan lisäksi puutarhajätteistä vapautuvat ravinteet rehevöittävät maaston aluskasvillisuutta.  Puutarhajätteiden vieminen luontoon edistää myös vieraslajien leviämistä entisestään. Mitä siis puutarhajätteille pitäisi tehdä?

Kompostoi, silppua tai haketa

Puutarhajätteen voi kompostoida kehikossa tai kompostorissa pihalla, jolloin sen saa myöhemmin käyttöön lannoitteena. Jos nurmikolla on erityisen paksu lehtikerros, voi lehdet silputa ruohonleikkurilla pienemmiksi. Tällöin ne maatuvat nurmikolla paremmin tai kompostoituvat helpommin. Pienille lehtimäärille ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, koska ne maatuvat myös nurmikolla.

Oksat ja risut kannattaa pätkiä ja hakettaa. Hake käy katteeksi istutuksille. Hakkeen voi sekoittaa myös lehtikarikkeeseen ja käyttää kompostorin seosaineena.

Sorttiasemalle tai Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen

Mikäli kompostointimahdollisuutta ei ole, voi pienerät puutarhajätettä toimittaa HSY:n ylläpitämille Sortti-asemille. Katso linkistä lähimmän aseman sijainti. Siirtolavat ja kuorma-autokuormat tulee toimittaa Ämmässuon ​jätteenkäsittelykeskukseen (Ämmässuontie 8, 02820 Espoo)

Puutarhajätteen poiskuljetus biojäteastian tyhjennyksen yhteydessä​

Puutarhajätteet voi toimittaa kompostoitavaksi HSY:n biojätteiden keräysauton mukana, mikäli kiinteistö kuuluu biojätteen erilliskeräyksen piiriin. Pakkaa puutarhajäte silloin maatuvaan säkkiin ja kirjoita päälle teksti "puutarhajätettä". Jätä säkki bioastian viereen. ​Ilmoita säkkien lukumäärä hyvissä ajoin ennen astian tyhjennystä HSY:n asiakaspalveluun, puh. 09 1561 2110.​ HSY kerää puutarhajätteen biojäteastian tyhjennyksen yhteydessä ja kuljettaa sen kompostoitavaksi.​ HSY laskuttaa puutarhajätteestä voimassa olevan hinnaston mukaan. Muovisäkkeihin pakatusta puutarhajätteestä veloitetaan sama hinta kuin ​ylimääräisestä sekajätteestä.

Älä polta puutarhajätettä pihalla taajama-alueella

Ympäristönsuojelumääräykset kieltävät risujen ja lehtien polton pihalla taajama-alueilla. Kuivat risut ja oksat voidaan polttaa kiinteistön tulisijassa.​

Lisätietoja:

HSY:n Puutarhajäte ja risut -verkkosivu