Lastensuojeluilmoitus

Tee lastensuojeluilmoitus, kun havaitset tai saat tietää seikkoja, joiden vuoksi lastensuojelun tarve on syytä selvittää. Kyseessä on siis oma arviosi tarpeesta selvittää lastensuojelun tarve. Jos olet epävarma siitä, tulisiko tietyissä tilanteissa tehdä lastensuojeluilmoitus, voit kysyä neuvoa lastensuojelusta ilmaisematta lapsen henkilöllisyyttä.

Ilmoitusvelvollisuus koskettaa laajasti eri tahoja, jotka ovat tehtävässään saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat tekijät tai oma käyttäytyminen edellyttää lastensuojelun tarpeen selvittämistä. 

  • Jos tiedät lapsen henkilötunnuksen, klikkaa yllä olevaa Siirry palveluun -nappia ja täytä sähköinen lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoitus ei toimi Internet Explorer -selaimella. Palvelu toimii Chromella, Firefoxilla ja Safarilla.
  • Jos et tiedä lapsen henkilötunnusta, täytä tulostettava lastensuojeluilmoitus (pdf, 32 Kt) ja lähetä se sosiaalitoimistoon. Yhteystiedot ovat lomakkeen alareunassa.

Yhteydenoton perusteella sosiaalityöntekijä on yhteydessä perheeseen ja tekee tilannearvion yhdessä perheen kanssa.

Kiireellisissä tapauksissa tee lastensuojeluilmoitus puhelimitse lapsen asuinalueen lastensuojeluun ja virka-ajan ulkopuolella sosiaali- ja kriisipäivystykseen, p. 09 816 42439.

Jos epäilet lapsen henkeen ja terveyteen kohdistuvaa rikosta tai seksuaalirikosta, ilmoita asiasta suoraan poliisille ja tee lisäksi lastensuojeluilmoitus.

Huom!
Jos Siirry palveluun -nappi ei toimi, tyhjennä selaimen välimuisti. Välimuistin voi tyhjentää selaimen asetuksista.