Asfaltti on kuuma - Espoo hyödyntää tulevaisuudessa yhä ympäristöystävällisempää asfalttia

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.5.2016 klo 9.42

Espoo panostaa asfaltintuotannon ympäristöystävällisyyteen yhteistyössä NCC:n kanssa - uudessa asfaltintuotannon keskuksessa päästöt vähenevät lämmitysteknologian ja uusiomateriaalien ansiosta.

40 000 - 50 000 tonnia uutta asfalttia, jolla syntyy noin 80 kilometriä päällystettyä tietä - näin paljon kuluu asfalttia Espoossa vuodessa. Määrät ovat nopeasti kasvavassa ja kehittyvässä kaupungissa niin suuria, että on tullut oleelliseksi kiinnittää huomiota asfaltin valmistuksen ympäristönäkökulmiin.

Näin Espoo tekeekin. Asfaltintoimittajaksi kahdeksi tulevaksi vuodeksi valittu NCC valmistelee parhaillaan uutta asfaltintuotannon laitoksen rakentamista Espoon Ämmässuolle - ja uudessa laitoksessa asfaltin valmistaminen on entistä ekologisempaa. Tavoitteena on, että tuotanto uudessa laitoksella on käynnissä jo keväällä 2017.

”Paljon energiaa tullaan säästämään uuden aseman valmistusmenetelmien ansiosta. Vanhemmissa laitoksissa energianlähteenä käytettiin raskasta polttoöljyä, sitten siirryttiin maakaasuun. Uudessa laitoksessa energia tuotetaan kuitenkin kokonaan uusiutuvalla energialla, puupelleteillä ja puupölyllä. Näin asfaltin valmistuksen päästöt jäävät pienemmiksi”, kuvaa valvontainsinööri Veijo Jattu Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Ämmässuon laitoksesta tulee koko pääkaupunkiseudulle merkittävä asfaltin valmistuksen tukikohta. Asema tulee sijaitsemaan liikenteellisesti keskeisellä paikalla, joten myös kuljetusmatkojen lyhentyessä säästyy energiaa.

”Pyrimme huomioimaan kestävän kehityksen yhä paremmin asfaltintuotannon kaikissa näkökulmissa”, sanoo Espoon kaupungin katutuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila.

Jopa 70 prosenttia uusiomateriaaleja

Ympäristönäkökulma otetaan huomioon myös itse asfaltin materiaaleissa - Espoo pyrkii lisäämään entisestään jo kerran käytetyn asfalttirouheen osuutta uuden asfaltin valmistamisessa. Rouhetta syntyy katujen kunnostustöissä, kun katujen pinnoista irrotetaan vanha, rikkoutunut asfalttikerros. Itse materiaali on kuitenkin yhä uudelleen hyödynnettävissä.

”Uusiokäytössä kerran käytettyä asfalttirouhetta sekoitetaan uuteen asfalttimassaan. Tien pohjimmaisessa asfalttikerroksessa kierrätetyn rouheen määrä voi olla jopa 70 prosenttia. Tällä hetkellä Espoo yltää uusiokäytössä noin 50 prosenttiin, mutta osuutta pyritään kasvattamaan koko ajan. Käytämme jo nyt pääkaupunkiseudun suurista kunnista eniten kierrätysmateriaaleja asfaltin valmistuksessa”, Veijo Jattu sanoo.

Uusi asia asfaltin kierrätys ei siis Espoossa ole - aiemminkin asfalttirouhetta on käytetty paitsi osana uuden asfaltin valmistusta, myös sirotepäällysteisten teiden pinnoissa muun muassa Suvisaaristossa. Joissakin tapauksissa rouhe soveltuu käytettäväksi myös muissa kadun rakenteissa, kuten luiskien ja reunakivien materiaalina.

Hiilidioksidipäästöt minimiin vihreällä asfaltilla

NCC:n Ämmässuon asemalla valmistetaan myös Green Asphaltia, jonka ympäristövaikutukset on pyritty karsimaan minimiin. Green Asphaltia valmistetaan perinteistä asfalttia matalammassa lämpötilassa, mikä vähentää valmistuksen hiilidioksidipäästöjä 25–30 prosenttia. Myös päällystystyömaalla ympäristöhaitat vähenevät, kun savua ja hajua ei synny yhtä paljon ja kuumuus jää alhaisemmaksi kuin perinteisessä menetelmässä.

Espoossa Green Asphaltin käyttöönottoa vielä harkitaan.

”Harkitsemme vakavasti Green Asphaltin käyttöönottoa. Jossain määrin tulemme sitä varmasti kokeilemaan. Seuraamme kuitenkin ensin aktiivisesti muiden kuntien kokemuksia tästä asfalttilaadusta”, Uusikauppila sanoo.

Tulevaisuudessa ympäristönäkökulman huomioon ottaminen ei ole vain valinnan asia.

”Parhaat kivilaadut ovat jo loppumassa pääkaupunkiseudun lähistöltä, luonnonvarat tulevat vastaan. On pakko kierrättää. Ja on isojen kuntien ensisijaisella vastuulla kehittää näitä menetelmiä”, sanoo Uusikauppila.

Lisätietoja:

Espoon kaupunki:

Olli Isotalo, teknisen toimen johtaja: 050 5933359, olli.isotalo(at)espoo.fi

Toni Korjus, infrapalvelupäällikkö: 0438244834, toni.korjus(at)espoo.fi

Teemu Uusikauppila, tuotantopäällikkö: 0438246732, teemu.uusikauppila(at)espoo.fi

NCC:

Aluejohtaja Petri Ahola petri.ahola(at)ncc.fi

Toimitusjohtaja Petri Järvensivu petri.jarvensivu(at)ncc.fi