Älykkäät suojatievalot syttyivät Nöykkiönkadulle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
7.12.2017 klo 9.14

Nöykkiönkadulle Latokaskeen on asennettu älykäs valaistus parantamaan suojatien turvallisuutta. Suojateiden tehovalaistusta kokeillaan parhaillaan kolmessa eri kohteessa Espoossa.

Nöykkiönkadun valot sijaitsevat Nöykkiönkadun ja Kaskitien liittymässä. Lisäksi älykäs valaistus turvaa suojatietä Tuomarilassa Tuomarilantiellä, Tuomarilankadun risteyksessä sekä Tapiolassa Kalevalantiellä, Kalevanvainion risteyksessä. Kohteet valikoituivat sen perusteella, että niissä kaikissa valaistus on heikohko, mutta jalankulkijoita ja pyöräilijöitä kulkee paljon kadun yli.

Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta paremman valaistuksen avulla. Suojatievalot herättävät huomion ja lisäävät suojatien ylittäjien näkyvyyttä. Nöykkiönkadulla valaistus kirkastuu nappia painamalla. Tuomarilantiellä ja Kalevalantiellä puolestaan on käytössä liiketunnistimet, jolloin suojatievalaistus kirkastuu automaattisesti jalankulkijan astuessa suojatien edustalle.

Älykkäiden suojatievalojen toimivuutta tutkitaan käytössä. Mikäli ne toimivat toivotusti, voi luvassa olla uusiakin tehovalaistuskohteita, lupailee liikenneinsinööri Antti Savolainen Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

– Tutkimme autoilijoiden liikennekäyttäytymistä ennen älykkään valaistuksen asentamista ja valaistuksen asentamisen jälkeen pysähdytäänkö suojatien eteen ja annetaanko jalankulkijalle esteetön kulku herkemmin, kun huomiota herättävä ja normaalista poikkeava valaistus aktivoituu. Toisaalta meitä kiinnostaa myös jalankulkijoiden käyttäytyminen – rohkaiseeko parempi valaistus astumaan suojatielle helpommin. Samalla keräämme tietoa järjestelmän teknisestä luotettavuudesta ja selvitämme, toimiiko valaistus kaikissa tilanteissa ja keliolosuhteissa, Savolainen kertoo.

Tuloksien ja palautteiden perusteella selviää, onko suojatievaloista merkittävää hyötyä ja hankitaanko niitä mahdollisesti myöhemmin lisää.

– Otamme mielellämme vastaan palautetta suojatievaloista, Savolainen sanoo. Palautteet voi osoittaa teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalveluun.

Älykkäät suojatievalot ovat osa Espoon kaupungin Suomi100-juhlavuoden Valovuosi-hanketta. Valovuosi pitää sisällään läpi vuoden syttyvän valotapahtumien sarjan, jossa näyttävyyttä pimeyteen toteutetaan niin espoolaisten kerrostalokotien kuin pysyvien kohteiden valaisujen kautta.

suojatievalot

Nöykkiönkadun valot sijaitsevat Nöykkiönkadun ja Kaskitien liittymässä. Valot syttyvät nappia painamalla.