82 prosenttia huomautuksen jättäneistä säilyttäisi Espoon itsenäisenä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.1.2015 klo 14.18

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina esitystä, jonka mukaan Espoo hylkää selvittäjien ehdotuksen Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Sipoon ja Vantaan yhdistämisestä uudeksi kunnaksi ja vaatii kuntien liittämiseen tähtäävän erityisen kuntajakoselvitysprosessin lopettamista tarpeettomana.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa, että selvityksessä ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden johdosta kuntajakoa pitäisi muuttaa. Päinvastoin, suurkuntaan liittyy suuria taloudellisia ja toiminnallisia riskejä. Kuntalaisten ja henkilöstön antamat palautteet ja valtuuston aikaisemmat kannanotot vahvistavat kantaa itsenäisestä Espoon kaupungista.

Espoon kaupunginhallitus sai 547 huomautusta espoolaisilta asukkailta, järjestöiltä ja henkilöstöltä. Niistä 82 prosentissa vastustetaan kuntaliitosta.

Esimerkiksi 46 espoolaista kaupunginosayhdistystä edustava Espoon Kaupunginosayhdistysten Liitto ry vastustaa ehdotettua suurkuntaa, koska yhdistämisellä tavoitellut taloudelliset hyödyt jäävät saavuttamatta ja päätöksenteko etääntyy entistä kauemmaksi asukkaista. Samalla asukkaiden kiinnostus ja sitoutuminen asuinalueensa kehittämiseen vähenee. Liiton mukaan selvityshenkilöiden uusina esittämät asukkaiden vaikuttamiskeinot ovat jo käytössä ainakin Espoossa.

Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestö ry toteaa, että yhdistymisen seurauksena syntyisi hallitsematon hallintohimmeli, jonka päätöksenteko olisi ennustamatonta ja sekavaa.

Myös kaupungin henkilöstöjärjestöjen edustajat vastustavat Espoon yhdistämistä Helsinkiin. Heidän lausuntonsa mukaan nykyisin Espoossa noudatettava toiminnan tasavertainen yhteistoiminnallinen kehittäminen olisi suurkunnassa mahdotonta, koska kehittäjät olisivat kaukana arjesta ja prosesseista.

Kuntaliitokselle ei ole perusteita

Espoon mukaan metropolikaupungin muodostaminen olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti suurin riski, mitä Suomen kunnallishallinnossa on koskaan otettu.

Kaupunginhallitukselle tuotavassa esityksessä todetaan, että valtuustot ja kuntalaiset joutuvat ottamaan kantaa yhdistymiseen ilman tietoa liitoksen todellisista vaikutuksista talouteen ja palveluihin. Puutteellinen selvitys ei sisällä arviota yhdistymiseen liittyvistä riskeistä.

Metropolikaupungin veroprosentista, henkilöstöpolitiikasta ja -kustannuksista sekä palveluverkosta ja -tasosta päätettäisiin myöhemmin selvityksessä esitetyn päätöksentekomallin mukaisesti. Selvityksen epärealistisuus tulee selvästi esiin esityksessä, että uusi metropolikaupunki hoitaisi myös sote-tuottajan tehtävät.

Tavoitteena on, että Espoon valtuusto päättää 26.1. lopullisesti Espoon kannasta yhdistymissopimukseen. Valtuusto on jo aikaisemmin useaan kertaan vastustanut selvitystä ja pakkoliitoksia.

Kaupunginhallituksen esityslista/pöytäkirja 12.1.2015

Erityinen kuntajakoselvitys