Toimeentulotuki

Toimeentulotuki turvaa toimeentulon, jos henkilö tai perhe ei voi saada toimeentuloa millään muulla tavalla, kuten ansiotyöllä, yrittäjätoiminnalla, muista tuloista ja varoista tai muusta sosiaaliturvasta. Ennen toimeentulotuen myöntämistä selvitetään mahdollisuudet saada toimeentulo muulla tavoin.

Tuen myöntää se kunta, jonka alueella hakija vakinaisesti asuu tai oleskelee. Toimeentulotukea haetaan kirjallisesti. Toimeentulotukipäätös tulee tehdä seitsemän arkipäivän kuluessa, ja päätös postitetaan kotiin tai annetaan hakijalle.

Toimeentulotuen määrä lasketaan vähentämällä tuloista hyväksyttävät menot. Huomioon otettavat tulot ja menot perustuvat lakiin.

Näin haet toimeentulotukea

Toimeentulotukea haetaan kirjallisesti lomakkeella, joka on saatavissa yhteispalvelupisteistäsosiaalitoimistoista ja tämän sivun alalaidasta. Hakemus tarvittavine liitteineen tulee toimittaa sosiaalitoimistoon tai kaupungin yhteispalvelupisteeseen.

Mikäli olet jo aikaisemmin hakenut toimeentulotukea Espoossa, voit jättää jatkohakemuksen myös verkossa. Ensimmäinen hakemus liitteineen jätetään edelleen lomakkeella sosiaalipalvelutoimistoon tai yhteispalvelupisteeseen. Palvelussa voi lisäksi seurata toimeentulotukihakemuksen käsittelyä ja tuen maksutietoja. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Toimeentulotukipäätös tulee tehdä seitsemän työpäivän aikana. Tämä edellyttää, että hakemuksessa on kaikki päätöksenteossa tarvittavat selvitykset. Kiireellisessä tilanteessa toimeentulotukipäätös on tehtävä samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Yrittäjien ja opiskelijoiden tulee toimittaa toimeentulotukihakemuksen lisäksi lisäselvityksiä.

Yrittäjät

Jos yritystoimintasi on tappiollista tai yrityksestä saamasi tulo jää alle työttömyysturvan tason, voit saada toimeentulotukea enintään kuusi kuukautta. Tämä järjestelyaika on sitä varten, että sinulla on aikaa saada yritystoiminta tuottavaksi tai lakkauttaa kannattamaton yritys. Toimeentulotukihakemuksen mukana sinun tulee toimittaa selvitys yritystoiminnasta ja siitä saatavasta tulosta.

Opiskelijat

Opintotuki on opiskelijan ensisijainen taloudellinen tuki.  Opiskelijan on pyrittävä saamaan toimeentulo myös kesäaikana opiskelemalla ja saamalla opintotukea tai kesätyöllä. Ennen toimeentulotukihakemuksen jättämistä sinun on haettava aktiivisesti työtä ilmoittautumalla työvoimatoimistoon työnhakijaksi tai hakemalla kesätöitä. Jos haet toimeentulotukea, täytä toimeentulotukihakemus ja opiskelijoille tarkoitettu lisäselvitys.

Toimeentulotuen jatkohakemuksen voi nyt jättää verkossa 15.4.2014
Espoossa voi nyt jättää toimeentulotuen jatkohakemuksen myös verkossa. Palvelussa voi lisäksi seurata toimeentulotukihakemuksen käsittelyä ja tuen maksutietoja.
Toimeentulotukihakemuksen käsittelyä voi nyt seurata verkossa 7.2.2014
Espoossa voi nyt seurata toimeentulotukihakemuksen käsittelyä ja tuen maksutietoja verkossa.

Uutiset

RSS
  • Toimeentulotukihakemusten ruuhkautuneesta käsittelytilanteesta johtuen Eteläisen aikuissosiaalityön palveluajat muuttuvat ajalle 13.6.-29.8.2014.
  • Pyydämme teitä liittämään seuraavaan toimeentulotukihakemukseenne vuoden 2013 esitäytetyn veroilmoituksen, jos olette jo ehtinyt saada sen eikä siihen tarvitse tehdä muutoksia.
  • Voidaksemme välttää vuodenvaihteen ruuhkan toimeentulotukihakemusten käsittelyssä, toivomme saavamme käyttöömme mahdollisimman aikaisessa vaiheessa joulu- ja tammikuun toimeentulotukilaskelmiin vaikuttavat tiedot.
Julkaistu 4.1.2012 klo 13.02 , päivitetty 22.5.2014 klo 12.28

Aihealue:
  • Toimeentulotuki