Toimeentulotuki

Toimeentulotuki turvaa toimeentulon, jos henkilö tai perhe ei voi saada toimeentuloa millään muulla tavalla, kuten ansiotyöllä, yrittäjätoiminnalla, muista tuloista ja varoista tai muusta sosiaaliturvasta. Ennen toimeentulotuen myöntämistä selvitetään mahdollisuudet saada toimeentulo muulla tavoin.

Hae toimeentulotukea verkossa

Jätä toimeentulotukihakemus verkossa. Palvelussa voit lisäksi seurata toimeentulotukihakemuksen käsittelyä ja tuen maksutietoja. Saat lisäselvityspyynnöt ja toimeentulotuen päätökset sähköisesti, mikäli valitset asiointikanavaksesi verkkopalvelun.

Kun kirjaudut verkkopalveluun, sinun tulee valita asiointikanavaksesi Omapalvelu (saat dokumentit sähköisesti) tai postitse (dokumentit toimitetaan sinulle paperisena). Mikäli et valitse asiointikanavaa lainkaan, dokumentit toimitetaan sinulle postitse.

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta verkkopalvelun käyttöön, voit hakea toimeentulotukea kirjallisesti lomakkeella.

Toimeentulotuen myöntää se kunta, jonka alueella henkilö tai perhe vakinaisesti oleskelee. Tuen määrä lasketaan vähentämällä tuloista hyväksyttävät menot. Toimeentulotukipäätös pyritään tekemään seitsemän työpäivän aikana. Tämä edellyttää, että hakemuksessa on kaikki päätöksenteossa tarvittavat selvitykset. Kiireellisessä tilanteessa toimeentulotukipäätös pyritään tekemään samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tutustu toimeentulotuen keskimääräisiin käsittelyaikoihin Espoossa.

Yrittäjien ja opiskelijoiden tulee toimittaa toimeentulotukihakemuksen lisäksi lisäselvityksiä.

Yrittäjät

Jos yritystoimintasi on tappiollista tai yrityksestä saamasi tulo jää alle työttömyysturvan tason, voit saada toimeentulotukea enintään kuusi kuukautta. Tämä järjestelyaika on sitä varten, että sinulla on aikaa saada yritystoiminta tuottavaksi tai lakkauttaa kannattamaton yritys. Toimeentulotukihakemuksen mukana sinun tulee toimittaa selvitys yritystoiminnasta ja siitä saatavasta tulosta.

Opiskelijat

Opintotuki on opiskelijan ensisijainen taloudellinen tuki.  Opiskelijan on pyrittävä saamaan toimeentulo myös kesäaikana opiskelemalla ja saamalla opintotukea tai kesätyöllä. Ennen toimeentulotukihakemuksen jättämistä sinun on haettava aktiivisesti työtä ilmoittautumalla työvoimatoimistoon työnhakijaksi tai hakemalla kesätöitä. Jos haet toimeentulotukea, täytä toimeentulotukihakemus ja opiskelijoille tarkoitettu lisäselvitys.

Kaikki toimeentulotukiasiat verkossa 29.5.2015
Muistathan, että toimeentulotukea haetaan verkossa. Myös hakemuksen käsittelyä ja tuen maksutietoja seuraat kätevästi verkossa.

Uutiset

RSS

Toimeentulotuen myöntämisperusteet

Julkaistu 4.1.2012 klo 13.02 , päivitetty 3.6.2015 klo 15.43

Aihealue:
  • Toimeentulotuki