Toimeentulotuki

Toimeentulotuki turvaa toimeentulon, jos henkilö tai perhe ei voi saada toimeentuloa millään muulla tavalla, kuten ansiotyöllä, yrittäjätoiminnalla, muista tuloista ja varoista tai muusta sosiaaliturvasta. Ennen toimeentulotuen myöntämistä selvitetään mahdollisuudet saada toimeentulo muulla tavoin.

Tuen myöntää se kunta, jonka alueella hakija vakinaisesti asuu tai oleskelee. Toimeentulotukea haetaan kirjallisesti. Toimeentulotukipäätös tulee tehdä seitsemän arkipäivän kuluessa, ja päätös postitetaan kotiin tai annetaan hakijalle.

Toimeentulotuen määrä lasketaan vähentämällä tuloista hyväksyttävät menot. Huomioon otettavat tulot ja menot perustuvat lakiin.

Näin haet toimeentulotukea

Toimeentulotukea haetaan kirjallisesti lomakkeella, joka on saatavissa yhteispalvelupisteistäsosiaalitoimistoista ja tämän sivun alalaidasta. Hakemus tarvittavine liitteineen tulee toimittaa sosiaalitoimistoon tai kaupungin yhteispalvelupisteeseen.

Mikäli olet jo aikaisemmin hakenut toimeentulotukea Espoossa, voit jättää jatkohakemuksen myös verkossa. Ensimmäinen hakemus liitteineen jätetään edelleen lomakkeella sosiaalipalvelutoimistoon tai yhteispalvelupisteeseen. Palvelussa voi lisäksi seurata toimeentulotukihakemuksen käsittelyä ja tuen maksutietoja. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Toimeentulotukipäätös tulee tehdä seitsemän työpäivän aikana. Tämä edellyttää, että hakemuksessa on kaikki päätöksenteossa tarvittavat selvitykset. Kiireellisessä tilanteessa toimeentulotukipäätös on tehtävä samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Yrittäjien ja opiskelijoiden tulee toimittaa toimeentulotukihakemuksen lisäksi lisäselvityksiä.

Yrittäjät

Jos yritystoimintasi on tappiollista tai yrityksestä saamasi tulo jää alle työttömyysturvan tason, voit saada toimeentulotukea enintään kuusi kuukautta. Tämä järjestelyaika on sitä varten, että sinulla on aikaa saada yritystoiminta tuottavaksi tai lakkauttaa kannattamaton yritys. Toimeentulotukihakemuksen mukana sinun tulee toimittaa selvitys yritystoiminnasta ja siitä saatavasta tulosta.

Opiskelijat

Opintotuki on opiskelijan ensisijainen taloudellinen tuki.  Opiskelijan on pyrittävä saamaan toimeentulo myös kesäaikana opiskelemalla ja saamalla opintotukea tai kesätyöllä. Ennen toimeentulotukihakemuksen jättämistä sinun on haettava aktiivisesti työtä ilmoittautumalla työvoimatoimistoon työnhakijaksi tai hakemalla kesätöitä. Jos haet toimeentulotukea, täytä toimeentulotukihakemus ja opiskelijoille tarkoitettu lisäselvitys.

Muistathan, että voit hakea toimeentulotukea verkossa 6.8.2014
Voit hakea toimeentulotukea sähköisesti. Huomioithan, että kun haet toimeentulotukea ensimmäistä kertaa, jätä hakemus liitteineen lomakkeella sosiaalipalvelutoimistoon tai yhteispalvelupisteeseen. Tämän jälkeen voit hakea toimeentulotukea verkossa.

Uutiset

RSS
Julkaistu 4.1.2012 klo 13.02 , päivitetty 12.11.2014 klo 13.46

Aihealue:
  • Toimeentulotuki