Luontotekojen vinkkipankki

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan turvata luonnon monimuotoisuutta. Tälle sivulle on koottu vinkkejä siitä, kuinka sinä voit turvata luonnon monimuotoisuutta pienten käytännön tekojen avulla.

Luontotekoja omassa puutarhassa

Pihat ja puutarhat tarjoavat parhaimmillaan suojaisia ja monimuotoisia elinympäristöjä, joissa monipuolinen lajikirjo viihtyy. Luonnonmukaisesti hoidettu piha ei ole hoitamaton, vaan pihan kasvillisuus, elämä ja luonne mukailevat pihan luonnollisia kasvuolosuhteita.

Omalla pihalla luonnon monimuotoisuutta voi ylläpitää kasvivalinnoilla: suosi puutarhassasi sellaisia lajeja, jotka kasvavat Suomessa myös luonnonvaraisina. Kotimaiset kasvilajit ovat sopeutuneet täällä vallitseviin olosuhteisiin, ja ulkomaisten taimien mukana luontoon voi kulkeutua haitallisia vieraslajeja ja pölyttäjille vaarallisia tuholaismyrkkyjä. Kimalaiset, mehiläiset ja perhoset kiittävät, kun valitset pihallesi pölyttäjäystävällisiä kasveja, jotka kukkivat eri aikoihin ja tarjoavat pölyttäjille ruokaa koko kasvukauden ajan.

Luonnon monimuotoisuudesta kiinnostunut puutarhuri pitää pihansa vehreänä ja tarjoaa pörriäisille pölytettävää koko kesän ajan. Monet rikkakasveiksi mieltämämme kasvit ovat pölyttäjille tärkeitä.Kuva: Noelle Renberg

Luonnossa ravinteet kiertävät paikallisesti, joten jos leikkaat nurmikkoa, jätä leikkuujäte ja lehdet maahan rikastamaan maaperää. Eloperäinen aines ja kasvinosat, kuten komposti, lanta, tuhka, erilaiset katteet, ruohosilppu, oksahake tai muu maatuva aines toimivat hyvin luonnonmukaisina lannoitteina. Luonnonkukkaniityn perustaminen on oikea ekoteko!

Tehokkaan metsienhoidon seurauksena lahopuuta on metsissämme kuitenkin liian vähän, minkä vuoksi moni lahopuusta riippuvainen laji on vaarassa kadota. Lahopuuta voi hyödyntää pihassa monenlaisissa rakenteissa, esimerkiksi risuista ja oksista rakennetussa lahopuuaidassa tai istutusten rajaamisessa. Esimerkiksi kukkapenkkejä tai pihapolkuja voi rajata puisilla pölkyillä. Jos kaadat puun, jätä pihaan mahdollisimman korkea kanto, jossa on tarpeeksi lahopuuta eliöille pitkäksi aikaa. 

Lammen tai kosteikon avulla omalla pihalla voi tarjota elinympäristön monille kosteissa olosuhteissa viihtyville vesi- ja rantakasveille ja eliöille. Samalla lampi voi auttaa huolehtimaan hulevesistä paikallisesti.

Jos pihalammen rakentaminen ei ole mahdollista, kesähelteillä voit tarjota eläimille ja linnuille vettä ja viilennystä asettamalla pihalle tai parvekkeelle vesiastian. Pienten lintujen, hiirien tai päästäisten hukkumisen voit ehkäistä asettamalla vesiastiaan suuren kiven, jota pitkin ne pääsevät tarvittaessa kipuamaan pois astiasta.Kuva: Noelle Renberg

Monimuotoisuutta voi ylläpitää myös kerrostalossa. Perusta parvekelaatikko pölyttäjäystävällisistä kukista tai ehdota taloyhtiöllesi pihan monipuolistamista esimerkiksi kukkivilla kasveilla, lahopuuaidalla tai pihalammella.

Lue lisää pihan ja puutarhan monimuotoisuuden edistämisestä:

Helppoja rakentelu- ja askarteluohjeita

Pönttöjen ja tekopesien rakentaminen on sekä mukavaa ajanvietettä että suureksi hyödyksi esimerkiksi linnuille, lepakoille ja siileille. Lahopuuta voi puolestaan hyödyntää monissa pihan tai puutarhan rakennelmissa, kuten risuista ja oksista rakennetussa lahopuuaidassa tai istutusten rajaamisessa.

Muistathan, että esimerkiksi linnun- tai lepakonpöntön ripustamiseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Kaupungin omistamiin metsiin pönttöjen ripustaminen ei ole sallittua.

Yhteistoiminnalla Espoon luonnon hyväksi

Espoossa asukkaat, yhdistykset, yhteisöt, oppilaitokset ja yritykset voivat ottaa vastuuta oman lähiympäristönsä hoidosta ja osallistua kaupunkiluonnon monimuotoisuutta tukevaan työhön. Lähiluonnosta huolehtimiseen on monia erilaisia tapoja, joista voit valita itsellesi sopivimman. Espoossa toimii lisäksi monia luonnonsuojelujärjestöjä ja asukasyhdistyksiä, joiden toimintaan voit osallistua. Lisätietoja erilaisista talkoomuodoista löydät Talkoot-sivulta.

Espoo kannustaa yhdistyksiä ja yhteisöjä toimimaan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja tekee asukkaiden kanssa mielellään yhteistyötä luontoa ennallistavissa hankkeissa. Esittele ideasi ottamalla yhteyttä Ympäristönsuojelun palvelualueeseen.

Luonnon monimuotoisuutta voit tukea esimerkiksi seuraavilla keinoilla:

  • Järjestä vieraslajitalkoot tai osallistu talkoisiin. Useat haitalliset vieraskasvilajit ovat Espoossa levinneet laajoille alueille, ja niitä onkin tärkeää torjua talkoovoimin. Vieraslajitalkoisiin soveltuvia lajeja ovat erityisesti jättipalsami, kurtturuusu ja lupiini. Lisätietoa vieraslajeista ja talkoiden järjestämisestä löydät Vieraslajit-sivulta.

  • Osallistu perinnemaisematalkoisiin. Merkittävä osa Suomen uhanalaisista kasvilajeista kasvaa niityillä, ja myös monet hyönteiset ovat riippuvaisia niittykasveista. Laajalahden luonnonsuojelualueella järjestetään vuosittain elokuun alkupuolella koko perheelle sopivat perinnemaisematalkoot. Lisätietoja talkoista saat Villa Elfvikin luontotalosta.

  • Suunnittele vesistökunnostushanke ja hae avustusta. Luonnontilaltaan heikentyneiden vesistöjen kunnostuksessa ja hoidossa paikallinen aktiivisuus on tärkeää. Ympäristönsuojelun palvelualue myöntää vuosittain avustusta Espoon vesistöjen kunnostustoimenpiteisiin. Lisätietoja ja hakuohjeet Vesistökunnostusavustukset-sivulta.

Laajalahden luonnonsuojelualueen niityillä järjestettävissä perinnemaisematalkoissa osallistujat pääsevät tutustumaan perinteisiin maatalousmenetelmiin. Niityn niittäminen ja korjuujätteen poistaminen pitää perinnebiotoopit avoimina ja niittykasveille soveltuvina.Kuva: Jonne Linna-Alho

Lumoudu kaupunkiluonnosta -teemavuoden materiaalit

Klikkaa alla olevaa kuvaa ja tutustu tekoihin, joilla voit vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen omassa lähiympäristössäsi ja muuallakin. Vinkkipankki toteutettiin vuonna 2020 osana Lumoudu kaupunkiluonnosta -projektia.

Koulut, kirjastot ja muut tahot voivat lainata maksutta Lumoudu kaupunkiluonnosta -näyttelyn.