Uimavesien valvonta

Espoossa ja Kirkkonummella on yhteensä 35 yleistä uimarantaa, joiden veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti uimakaudella (15.6.–31.8.). Kauniaisissa ei ole yleisiä uimarantoja.

Espoon liikuntatoimen sivuilla olevasta  www.ulkoliikunta.fi -palvelusta selviää uimaveden sinilevätilanne ja lämpötilat. Tietoja palveluun tuottavat mm. rantojen uinninvalvojat sekä terveystarkastajat.

Uimavesinäytteiden tutkimustulokset päivitetään tuoreeltaan tämän sivun alalaidasta löytyvään liitedokumenttiin.   Laboratoriotulosten valmistumiseen voi mennä viikkokin. Tulokset ovat nähtävissä myös uimarantojen ilmoitustauluilla.

Jos uimarantatarkastuksilla havaitaan sinilevää, kyseisen rannan ilmoitustaululle viedään asiaa käsittelevä tiedote. Koska sinilevien toksisuus vaihtelee paljon, voi vähäinenkin esiintymä sisältää suuria myrkkypitoisuuksia. Tästä syystä uimarannan käyttäjiä kehotetaan välttämään uimista vedessä, jos siinä on havaittavissa sinileväkukintaa. On myös syytä vahtia, etteivät pienet lapset ja lemmikkieläimet saa vettä ja sitä kautta mahdollisesti myös levää suuhunsa. Löylyvetenä sinileväpitoista vettä ei tule käyttää. Järvivikin sivuilta löytyy ohjeita sinilevien arviointiin ja runsauden arviointiin. Tämän sivun oikeassa laidassa on myös linkki Suomen levätilanteeseen.

Espoon seudun ympäristöterveyden uimarantaluettelo löytyy tämän sivun alalaidasta. Uimarantojen kunnossapidon yhteystiedot ja uimarantaprofiilit löytyvät Espoon liikuntatoimen ja Kirkkonummen liikuntapalveluiden internet-sivuilta. 

Tampaja Kylmälän uimaranta on tänä kesänä suljettu rakennustöiden vuoksi.

Lisätietoja: 
terveystarkastajat
Tarja Piirainen, p. 050 4134 688
Sakari Laine, p. 046 877 2893
Emma Laamanen, p. 050 548 2471

etunimi.sukunimi@espoo.fi .