Uimavesien valvonta

Espoossa ja Kirkkonummella on yhteensä 35 yleistä uimarantaa, joiden veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti uimakaudella (15.6.–31.8.). Kauniaisissa ei ole yleisiä uimarantoja.

Espoon liikuntatoimen sivuilla olevasta  www.ulkoliikunta.fi -palvelusta selviää uimaveden sinilevätilanne ja lämpötilat. Tietoja palveluun tuottavat muun muassa rantojen uinninvalvojat sekä terveystarkastajat.

Uimavesinäytteiden tutkimustulokset päivitetään tuoreeltaan tämän sivun alalaidasta löytyvään liitedokumenttiin.   Laboratoriotulosten valmistumiseen voi mennä viikkokin. Tulokset ovat nähtävissä myös uimarantojen ilmoitustauluilla.

Jos uimarantatarkastuksilla havaitaan sinilevää, kyseisen rannan ilmoitustaululle viedään asiaa käsittelevä tiedote. Koska sinilevien toksisuus vaihtelee paljon, voi vähäinenkin esiintymä sisältää suuria myrkkypitoisuuksia. Tästä syystä uimarannan käyttäjiä kehotetaan välttämään uimista vedessä, jos siinä on havaittavissa sinileväkukintaa. On myös syytä vahtia, etteivät pienet lapset ja lemmikkieläimet saa vettä suuhunsa ja sitä kautta mahdollisesti myös levää. Löylyvetenä sinileväpitoista vettä ei tule käyttää. Järviwiki-sivustolta löytyy ohjeita sinilevien arviointiin ja runsauden arviointiin. Ymparisto.fi -sivustolta löytyy tietoa Suomen levätilanteesta. 

Espoon seudun ympäristöterveyden uimarantaluettelo löytyy tämän sivun alalaidasta. Uimarantojen kunnossapidon yhteystiedot ja uimarantaprofiilit löytyvät sivuilta Espoon Uimarannat  ja Kirkkonummen uimarannat.  

Tampaja Kylmälän uimaranta on tänä kesänä suljettu rakennustöiden vuoksi.

Lisätietoja 
terveystarkastajat
Tarja Piirainen, p. 050 4134 688
Emma Laamanen, p. 050 548 2471

etunimi.sukunimi@espoo.fi