Uimavesien valvonta

Espoossa ja Kirkkonummella on yhteensä 37 yleistä uimarantaa, joiden veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti uimakaudella (15.6.–31.8.). Kauniaisissa ei ole yleisiä uimarantoja.

Uimavesinäytteiden tutkimustulokset päivitetään tuoreeltaan tämän sivun alalaidasta löytyvään liitedokumenttiin.   Laboratoriotulosten valmistumiseen voi mennä viikkokin. Tulokset ovat nähtävissä myös uimarantojen ilmoitustauluilla. Espoon liikuntatoimen sivuilla on uimaranta-info (mBeach-palvelu), josta selviää mm. Espoon uimarantojen päivitetyt veden lämpötilat ja sinilevätilanne. Myös terveystarkastajat tuottavat tietoja palveluun.

Jos uimarantatarkastuksilla havaitaan sinilevää, kyseisen rannan ilmoitustaululle viedään asiaa käsittelevä tiedote. Koska sinilevien toksisuus vaihtelee paljon, voi vähäinenkin esiintymä sisältää suuria myrkkypitoisuuksia. Tästä syystä uimarannan käyttäjiä kehotetaan välttämään uimista vedessä, jos siinä on havaittavissa sinileväkukintaa. On myös syytä vahtia, etteivät pienet lapset saa vettä ja sitä kautta mahdollisesti myös levää suuhunsa. Löylyvetenä sinileväpitoista vettä ei tule käyttää. Järvivikin sivuilta löytyy ohjeita sinilevien arviointiin ja runsauden arviointiin. Tämän sivun oikeassa laidassa on myös linkki sinilevien havainnointiohjeisiin Itämeriportaalin sivuilla.

Espoon seudun ympäristöterveyden uimarantaluettelo löytyy tämän sivun alalaidasta. Uimarantojen yhteystiedot löytyvät Espoon liikuntatoimen ja Kirkkonummen internet-sivuilta.

Sinilevätilanne

Lisätietoja:
terveystarkastajat
Tarja Piirainen, p. 050 4134 688
Sakari Laine, p. 046 877 2893
etunimi.sukunimi@espoo.fi.

Uimarantavesitulokset ja uimarantaluettelo

Julkaistu 29.12.2011 klo 10.52 , päivitetty 9.3.2015 klo 9.32

Aihealue:
  • Vedenlaatu, 
  • Ympäristöterveys