Talousvesikaivot

Hyvä kaivovesi on hajutonta ja mautonta. Kaivoveden laatu suositellaan tutkittavaksi vesilaboratoriossa kolmen vuoden välein, vaikka haju- ja makuhaittoja ei olisikaan. Laboratorioon on hyvä olla yhteydessä etukäteen muun muassa näytteenotto-ohjeiden saamiseksi.

Kaivoveden terveydellinen laatu on syytä varmistaa:

  • ennen uuden kaivon käyttöönottoa
  • kun veden haju, maku tai väri on muuttunut
  • kun veden epäillään aiheuttavan terveyshaittoja.

MetropoliLabin vesinäytepulloja on haettavissa Espoon seudun ympäristöterveyden toimipisteistä (Espoossa Pihatörmä 1 C, Olarissa ja Kirkkonummella Ervastintie 2). Näytteet voi toimittaa joko suoraan laboratorioon tai valvontayksikön toimipisteisiin keskiviikkoisin klo 8.30–10. Näytteet toimitetaan edelleen tutkittavaksi MetropoliLab-laboratorioon, joka on Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan yhteinen liikelaitoslaboratorio. MetropoliLab tutkii Espoon seudun ympäristöterveyden talousveteen liittyvät viranomaisnäytteet. Kaivovesinäytteiden tutkiminen on maksullista. Sivun alareunassa on linkki MetropoliLabin kaivovesitutkimushinnastoon.

MetropoliLab Oy on aloittanut yhteistyön Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n kanssa  kaivovesitutkimuksissa. Yhteistyö mahdollistaa näytepullojen noutamisen MetropoliLabin näytteiden vastaanotosta (Viikinkaari 4, 2. krs) ja LUVY:n Lohjan laboratoriosta (Länsi-Louhenkatu 31). Otetut näytteet voi myös toimittaa joko MetropoliLabiin tai LUVY:n laboratorioon.

Kaivovesinäytteitä voi viedä suoraan MetropoliLabin laboratorioon maanantaista perjantaihin mieluiten klo 8–10. LUVY:n Lohjan laboratorioon näytteitä voi viedä maanantaista torstaihin klo 8–15.30. 

MetropoliLabin neuvontapuhelin 0600 0 4540 arkisin klo 10–11. Puhelun hinta on paikallisverkko- tai matkapuhelinverkkomaksu + 0,99 € min (sis. alv 24 %).

Yhteystiedot:
Terveystarkastaja Sari Front, p. 046 877 2493
Terveystarkastaja Susanne Nieminen, p. 046 877 2895
Terveystarkastaja Sakari Laine, p. 046 877 2893

etunimi.sukunimi@espoo.fi