Työ

Mistä ja miten voin hakea töitä? Millainen on hyvä työhakemus? Mikä on kesäseteli? Mistä saan apua ongelmatilanteessa?

© Ida ÅstrandKaikenlainen työkokemus on aina hyödyksi tulevaisuutta ajatellen. Työkokemuksen ja koulutuksen karttuessa yrityksissä on useimmiten mahdollista edetä uusiin, haastavimpiin tehtäviin.

Suurin osa avoimista työpaikoista löytyy netistä Työ- ja elinkeinotoimiston nettisvuilta sekä yrityksen/kunnan omilta sivuilta. Haluessasi voit kysyä töitä myös suoraan kiinnostavasta yrityksestä soittamalla, sähköpostilla tai käymällä paikan päällä.

Jotta juuri sinä erottuisit muiden työnhakijoiden joukosta, työhakemus kannattaa tehdä huolella. Se toimii eräänlaisena ”käyntikorttina” sinusta työnantajalle. Myös työhaastattelutilanteeseen kannattaa varautua etukäteen. Mieti mahdollisia haastattelukysymyksiä sekä omia vastauksiasi niihin.

Työelämää koskevat lait ja säädökset velvoittavat  niin työntekijää kuin työnantajaakin. Alle 18-vuotiaiden työntekijöiden osalta noudatetaan vielä hieman tiukempia säännöksiä esimerkiksi työaikojen suhteen. Tällä halutaan turvata nuorten oikeus ja mahdollisuus keskittyä koulunkäyntiin ja opiskeluun.

Mahdollisissa ongelmatilanteessa puhu asioista aina ensin työpaikan esimiehen kanssa.  Apua saat myös työkavereilta sekä työpaikan luottamusmieheltä. Hyviä neuvoja työnhakuun, työlainsäädäntöön sekä työhakemuksen tekemiseen liittyen voit lukea yESBOxin julkaisemista esitteistä.

Työhakemus, ansioluettelo ja työhaastattelu

Työhakemus & ansioluettelo eli cv. Ohjeet työhakemuksen ja cv:n tekoon.

Työhaastattelu. Hyviä vinkkejä valmistautumiseen ja itse työhaastattelutilanteeseen löydät Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetistä.

Töihin! - alle 18-vuotiaat

Laki alle 18-vuotiaista työntekijöistä yESBOxin toimittamasta esitteestä löydät kootusti tietoa alle 18-vuotiaita koskevasta lainsäädännöstä.

Työ- ja elinkeinotoimiston nettisivut. Kattava ja luotettava työnvälityssivusto. Työpaikkoja voi etsiä sivustolta muun muassa sanahaulla sekä työn keston perusteella.

Espoon kaupunki. Pääsääntöisesti Espoon kaupungin työpaikkoihin vaaditaan 18 vuoden ikää. Osaa kesätyöpaikosta voi kuitenkin hakea myös 15 vuotta täyttäneet.

4H-liitto / 4H-yhdistykset. Tarjoaa muun muassa dogsitter- ja kerhonohjaaja-kursseja nuorille. Kurssien alaikärajat löydät 4H:n nettisivuilta.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Suorittamalla lastenhoitokurssin voi saada töitä lastenhoitajana MLL:n kautta. Kurssit on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. 

Tutustu työelämään ja tienaa. Peruskoululaisille ja lukiolaisille tarkoitettu kesäharjoitteluohjelma. Harjoitteluaika on kaksi viikkoa, josta maksetaan palkkaa 335 euroa.

Töihin! - 18 vuotta täyttäneet

Työ- ja elinkeinotoimiston nettisivut. Kattava ja luotettava työnvälityssivusto Suomessa. Työpaikkoja voi etsiä sivustolta muun muassa sanahaulla sekä työn keston perusteella.

Espoon kaupunki. Hae joko avoinna olevaan työtehtävään tai jätä avoin hakemus.

Vuokratyöopas. Henkilöstövuokraus on yksi tavallisimpia keinoja päästä osa-aikatöihin esimerkiksi kaupan alalle ja ravintoloihin. Vuokratöihin vaaditaan pääsääntöisesti 18 vuoden ikää. Lue lisää Työ -ja elinkeinoministeriön vuokratyöoppaasta.

Seure Henkilöstöpalvelut Oy. Espoon, Vantaan, Helsingin ja Kauniaisten kaupunkien lyhytaikaiset työsijaisuudet täytetään Seuren kautta.

Verokortti ja työsopimus

Verokortti.  Täytettyäsi 16 vuotta verokortti postitaan sinulle vuosittain. Jos tarvitset korttia jo aiemmin, voit hankkia sen verotoimistosta, soittamalla valtakunnalliseen palvelunumeroon p. 020 679 000 tai verkkopankkitunnuksilla netin kautta.

Työsopimus. Tee työsopimus aina kirjallisena.  Huomioithan, että alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen työsopimuksen solmimiseen. Työsopimusmallin löydät esimerkiksi Valtionkonttorin ylläpitämältä Suomi.fi -verkkosivustolta.

Apua ongelmatilanteissa?

Kesäduunari-info. Ammattiliittojen keskusjärjestöjen ylläpitämä infopuhelin neuvoo ja auttaa nuoria toukokuusta elokuuhun ilmaisessa palvelunumerossa p. 0800 179 279.

Työsuojeluhallinto/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Ohjeita ja apua esimerkiksi työsopimukseen, palkkaukseen, työaikaan, vuosilomaan ja yleisesti työsuhteen ehtoihin liittyvissä kysymyksissä.

Muuta hyödyllistä

Kesäseteli. Espoon kaupungin myöntämän kesäsetelin avulla tuetaan vuosittain espoolaisten nuorten kesätyöllistymistä. Vuonna 2017 kesäseteli on tarkoitettu vuosina 1998-2002 syntyneille espoolaisille nuorille.

Ansio-kurssit. Hanki tietoa työelämästä ja paranna kesätyön saantimahdollisuuksia. Kurssiin sisältyy 10 tuntia teoriaa ja 12 tuntia työharjoittelua. Kevään 2017 kursseille voivat hakea kaikki 31.5.2017 mennessä 15 vuotta täyttäneet, mutta alle 18-vuotiaat. Kurssit järjestää yhteistyössä Espoon kaupungin nuorisopalvelut, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus ja  HOK-Elanto.

Hygieniapassi. Useimpiin kaupan- ja ravintola-alan töihin vaaditaan hygieniapassi. Koulutuksia järjestää muun muassa työväenopistot.

YritysEspoo. Haaveissa oma yritys? Ota yhteyttä Espoon seudun uusyrityskeskukseen, joka auttaa ja neuvoo kaikkia yksityishenkilöitä yrityksen suunnitteluun ja käynnistämiseen liittyvissä asioissa.

Kysy Pulmakulmassa työhakuun liittyvistä asioista.

Kuva © Ida Åstrand