Opiskelu

Ammattikoulu vai lukio? Korkeakouluun? Mitä tehdä, jos jää ilman opiskelupaikkaa? Miten viettää välivuosi?

© Ida ÅstrandKoulutuksen valinta on tärkeä ja jännittävä päätös. Mahdollisuuksia on monia, joten kannattaa tutustua huolella erilaisiin koulutusvaihtoehtoihin.

Jos jäät ilman opiskelupaikkaa, sinun ei tarvitse pohtia tulevaisuuttasi yksin. Espoossa on monia toimijoita, joilta saa tukea: Nuorten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut.

Tietoa koulutusvaihtoehdoista

Opintopolku. Toisen asteen ja korkeakoulujen koulutustarjonta, valintaperusteet ja hakuohjeet.

Ammattinetti. Voit tutustua eri ammatteihin ja ammattialoihin ja vertailla niitä sekä lukea eri alojen ammattilaisten haastatteluja ja uratarinoita.

Suunta-palvelu. Voit jutella ohjaajan kanssa chatissa tai kysyä yhteydenottolomakkeen kautta neuvoa ammatinvalintaan, tulevaisuuden suunnitelmiisi tai koulutuksen tai työpaikan hakemiseen liittyen.

Infopankki. Perustietoa maahanmuuttajille Suomen koulutusjärjestelmästä ja opiskelusta Suomessa.


Yhteishaut

Opintopolku.  Kaikkien koulutusasteiden yhteishaut toteutetaan Opintopolussa.

Toisen asteen koulutusta Espoossa

Lukiot. Espoossa on 11 suomenkielistä päivälukiota, ruotsinkielinen lukio ja aikuislukio. Yleislinjan lisäksi lukioissa on erilaisia painotuksia, linjoja ja erityistehtäviä.

Espoon Steinerkoulu. Steinerpedagoginen lukio.

Omnia. Omnia tarjoaa toisen asteen ammatillista koulutusta ja ammatillisiin opintoihin valmentavaa koulutusta

Kelloseppäkoulu. Yksityinen ammattioppilaitos Espoon Leppävaarassa.

Keskuspuiston ammattiopisto. Ammatillinen oppilaitos erityisopetusta tai yksilöllistä tukea tarvitseville.

Pääkaupunkiseudulla toimivat korkeakoulut

Pääkaupunkiseudun koulutustarjonta on runsasta ja voit opiskella lähes mitä alaa tahansa. Eri korkeakoulut suunnittelevat koulutuksensa itse, joten samannimisten opintojen sisällöt ja suuntautumisvaihtoehdot voivat vaihdella. Siksi on tärkeää vertailla vaihtoehtoja ja pohtia, minkä oppilaitoksen koulutus vastaa parhaiten omia kiinnostuksiasi. Myös sisäänpääsyyn vaadittavissa pisterajoissa on eroja.

Ammattikorkeakoulut

Ammattikorkeakouluopinnoissa painottuu työelämälähtöisyys ja ne ovat yliopisto-opintoihin verrattuna käytännönläheisempi vaihtoehto.

Arcada -Nylands svenska yrkeshögskola
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia
Humanistinen ammattikorkeakoulu
Laurea
Metropolia

Yliopistot

Yliopisto-opintojen lähtökohtana on tieteellinen tai taiteellinen tutkimus. Yliopistoon haetaan pääsääntöisesti suorittamaan suoraan ylempää korkeakoulututkintoa eli maisterin tutkintoa. Tutkinto koostuu yleensä pää- ja sivuaineopinnoista.

Aalto-yliopisto
Hanken - Svenska handelshögskolan
Helsingin yliopisto
Taideyliopisto
Maanpuolustuskorkeakoulu

Ammatillinen aikuiskoulutus, oppisopimus ja maahanmuuttajille suunnattu koulutus

Ammatillinen aikuiskoulutus on joustavaa koulutusta, jonka voi suorittaa töiden ohella ja usein näyttötutkintona. Hakuaika on yleensä jatkuva ja oppilaitokset täyttävät opiskelupaikkoja pitkin vuotta

Omnian oppisopimukoulutus on joustava tapa hankkia ammatillinen tutkinto työssä oppien. 

Nuorten aikuisten osaamisohjelma NAO. Ammattitutkinto 20–29-vuotiaille, joilla ei ole peruskoulun jälkeen suoritettua tutkintoa. Sopii myös maahanmuuttajille. 

LUVA. Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukioon valmistavaa koulutusta järjestetään Espoossa Leppävaaran lukiossa.

VALMA. Maahanmuuttajille suunnattua ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaa koulutusta järjestää Espoossa Omnia.


Opiskelu ja raha

Opintotuki koostuu Kelan myöntämästä opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintotuen määrään vaikuttavat ikä, oppilaitos ja tulot. Jos työskentelee opintojen ohessa, täytyy muistaa huolehtia siitä, etteivät tulot ylitä vuositulorajaa, jolloin opintotukea peritään takaisin. 

Opiskelijakortti on etu, joka kannattaa hyödyntää.  Lukiolaisille, ammattikoululaisille, ammattikorkeakoululaisille ja yliopisto-opiskelijoille on omat opiskelijajärjestönsä, joiden jäsenkorteilla saa erilaisia etuja. Esimerkiksi joukkoliikenne tarjoaa halvempia lippuja opiskelijakorttia näyttämällä.  

Tukea opiskeluun

HERO. Helsingin Erilaiset Oppijat ry tarjoaa tietoa ja neuvontaa erilaisiin oppimisen vaikeuksiin liittyen pääkaupunkiseudulla.

Nyyti ry. Korkeakouluopiskelijalle tukea hyvinvointiin ja ajanviettomahdollisuuksia muiden opiskelijoiden kanssa.

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen?

Etsivä nuorisotyö. Ohjausta ja yksilöllistä tukea peruskoulun jälkeen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneille tai toisen asteen opinnot keskeyttäneille espoolaisille nuorille.

VALMA. Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus, joka sisältää aiemmat ammattistartit, maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavat koulutukset, kotitalousopetuksen sekä valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen.

Omnian nuorten työpajat. Työpajatoiminta antaa valmiuksia siirtyä työmarkkinoille tai koulutukseen ja rohkaisee pohtimaan omia tulevaisuudensuunnitelmia.

Peruskoulun lisäopetus. Kymppiluokalla voit täydentää opintoja ja parantaa arvosanoja.

Miten käyttää välivuosi hyödyksi?

Espoon aikuislukio. Voit suorittaa ylioppilastutkinnon tai lukion tai korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja.

Avoin yliopisto. Kaikille avointa yliopisto-opetusta iästä, tavoitteista tai pohjakoulutuksesta riippumatta. Voit tutustua yliopisto-opiskeluun ja liittää opinnot myöhemmin osaksi tutkintoa.

Avoin ammattikorkeakoulu. Mahdollisuus opiskella kaikille avoimia ammattikorkeakouluopintoja ja hyödyntää niitä myöhemmin mahdolliseen ammattikorkeakoulututkintoon.

Kansanopistot. Monipuolista koulutusta lyhyemmistä kursseista tutkintoon tähtääviin linjoihin asti.

Maailmalle -sivulla voit tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin lähteä vapaaehtoistyöhön, au pairiksi, kielikurssille, palkkatyöhön tai opiskelemaan ulkomaille.

Kysy Pulmakulmassa Opiskelu-aiheesta.

Kuva © Ida Åstrand